bőrprobléma vitaminok látás vitaminhiány tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy megőrizd egészségedet és a szervezeted megfelelően működjön, fontos, hogy elegendő tápanyaghoz juttasd minden nap. Bár a vitaminhiány önmagában nem veszélyes, ha hosszútávon fennáll, komolyabb betegségekhez is vezethet, így nem érdemes félvállról venni a tüneteket.

1. Bőrproblémák

A bőröd folyamatosan jelzi a testedben történő változásokat, ezért az ezen a területen megjelenő kiütések többféle okból alakulhatnak ki. A niacinként is nevezett B3-vitamin hiánya száraz, hámló, vörös, vagy viszkető bőrhöz vezethet, mely sok esetben akár fájdalmakkal is járhat. Bár a B3-vitamin hiány viszonylag ritka jelenség a fejlett országokban, az alkoholizmus, valamint egyéb felszívódási problémák könnyen előidézhetik.

A B-vitaminokról általánosságban elmondható, hogy jelentős szerepet játszanak az idegrendszer, az emésztőrendszer, és a bőr egészségének megőrzése szempontjából. Hiányuk a mentális problémáktól kezdve az étvágytalanságon, és gyengeségen át, egészen a hányásig, illetve hasmenésig sokféleképpen megmutatkozhat.

Megfelelő potlásához érdemes sok húst, halat, teljes kiörlésű gabonát, lencsét és földimogyorót fogyasztani.

Forrás: Taste of home

2. Vérszegénység

A vérszegénységnek, vagyis anémiának többféle oka lehet, melyek közül az egyik az E-vitamin hiány. Az említett vitamin ugyanis nélkülözhetetlen a vérképzéshez. E-vitamin hiányra lehet gyanakodni a csökkent termékenység, idegrendszeri és koordinációs problémák, izomgyengeség, zsírfelszívódási zavar, valamint az immunrendszer meggyengülése esetén is. Az E-vitamin a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti nagyszerű tulajdonságait. Védi a sejteket a károsodástól, ezáltal megakadályozhatja a korai öregedését, emellett csökkentheti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szívbetegség, a rák, vagy a demencia.

Megfelelő pótlásához fogyassz minél több diófélét, mandulát, mogyorót, növényi olajat, valamint olyan zöldleveles zöldségeket, mint a spenót, vagy a brokkoli.

3. Depresszió

Kutatások szerint a C-vitamin hiánynak szerepe lehet a depresszió kialakulásában, emellett olyan problémákat is okozhat, mint fogínygyulladás, véraláfutás, orrvérzés, ínyvérzés, magas vérnyomás és izomgyengeség. A C-vitaminban lévő antioxidánsok megóvhatnak az olyan betegségektől is, mint a szívbetegség, a rák, az asztma vagy a nátha.

Ahhoz, hogy megakadályozd a vitaminhiányt, fogyassz minél több citrusfélét, zöld leveles zöldségeket, epret, paradicsomot, kivit, és burgonyát.

Forrás: Shutterstock

4.Homályos látás, száraz szemek

Száraz szemek, homályos látás, hámló, száraz bőr, hasmenés: ezek a tünetek mind-mind A-vitamin hiányra utalhatnak. Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Fontos szerepet játszik a növekedésben és fejlődésben, a látásban, valamint az immunrendszer és a bőr védelmében. Emellett ösztönzi az egészséges sejtek termelődését, ezáltal elősegíti a sebgyógyulást is.

Ha pótolni szeretnéd az A-vitamin készleteidet, fogyassz minél több sütőtököt, sárgarépát, tojássárgáját, lazacot, spenótot, sárgadinnyét, vagy belsőséget.

5. Csontgyengeség

Bár a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, minél hosszabban él valaki a megfelelő tápanyagok bevitele nélkül, annál nagyobb az esélye, hogy csontjai elgyengülnek. A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészsége, szilárdsága szempontjából, emellett kutatások szerint csökkentheti az influenza, az ekcéma, az allergiás asztma, valamint az egyéb légúti megbetegedések kockázatát is. A D-vitamin segíthet az izmaid karbantartásában is.

A megfelelő vitaminpótláshoz elengedhetetlen, hogy naponta fogyassz tejtermékeket, valamint olyan zsíros halakat, mint a lazac vagy a tonhal, és elegendő időt tölts a szabadban, a napsütésben. -írja a bien.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.