Koronavírus: erről az állatról terjed át az emberre

Forrás: Imaginechina/Hai Ou -
állat Kína tobzoska koronavírus terjedés fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói tobzoskák lehettek, róluk terjedhetett át az emberekre a fertőzés – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A koronavírus-járvány kiindulópontjának egy vuhani hús- és halpiacot tartották, ám azóta bebizonyosodott, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt az azóta bezárt piacon. A vírus eredetét azóta is vizsgálják, de egyértelmű választ még nem találtak.

Külföldi szakértők a denevéreket teszik érte felelőssé, amit igazolni látszik egy nem régi közölt tanulmány is. A Vuhani Virológiai Intézet kutatói tették közzé a Nature című brit tudományos lapban, eszerint a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban megegyezik a denevérek által hordozott koronavírussal. A köztes hordozóállat kilétére azonban csak most derült fény.

A Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói tobzoskák lehettek Forrás: Imaginechina/Hai Ou

Vizsgálatok igazolják, hogy az embereket megfertőző új koronavírus 99 százalékban megegyezik a tobzoskákban található vírus genomjával. Azonban más kistestű ragadozó állatok is átadhatják a fertőzést, ezért Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója arra kéri az embereket, hogy a vadonban semmilyen állattal se érintkezzenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.