A Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói tobzoskák lehettek, róluk terjedhetett át az emberekre a fertőzés – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A koronavírus-járvány kiindulópontjának egy vuhani hús- és halpiacot tartották, ám azóta bebizonyosodott, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt az azóta bezárt piacon. A vírus eredetét azóta is vizsgálják, de egyértelmű választ még nem találtak.

Külföldi szakértők a denevéreket teszik érte felelőssé, amit igazolni látszik egy nem régi közölt tanulmány is. A Vuhani Virológiai Intézet kutatói tették közzé a Nature című brit tudományos lapban, eszerint a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban megegyezik a denevérek által hordozott koronavírussal. A köztes hordozóállat kilétére azonban csak most derült fény.

A Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói tobzoskák lehettekForrás: Imaginechina/Hai Ou

Vizsgálatok igazolják, hogy az embereket megfertőző új koronavírus 99 százalékban megegyezik a tobzoskákban található vírus genomjával. Azonban más kistestű ragadozó állatok is átadhatják a fertőzést, ezért Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója arra kéri az embereket, hogy a vadonban semmilyen állattal se érintkezzenek.