Tudtad? Ezért vannak a nők jobban kitéve a vashiánynak

Forrás: Shutterstock -
maltofer2020 nők vashiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők esetében több olyan életszakasz is ismert, amikor a vashiány komoly problémát okozhat. Esetükben érdemes tehát a vas pótlására fokozottabban figyelni.

Általánosságban elmondható, hogy vashiányos állapot a vasbevitel csökkenése, a fokozott vasfelhasználás, vérveszteség, elégtelen felszívódás vagy elhúzódó gyulladásos állapot miatt léphet fel.

A vas hiánya a szervezet egyik leggyakoribb hiányállapota, ami a nőket súlyosabban érinti, mint a férfiakat. Egyik következménye a vashiányos vérszegénység, ami náluk négyszer gyakoribb.

Mikor jelentkezhet vashiány, kifejezetten nőknél?

Serdülőkorban a szervezet vasraktárait a nagyfokú növekedés bizony könnyedén kimerítheti. Ráadásul a tizenéves lányoknál a nemi éréssel bekövetkező menstruáció is igen komoly vasvesztést eredményezhet, és ezzel a rendszeres vasvesztéssel egészen a termékeny időszak végéig számolniuk kell. A kamaszoknál nem csupán a természetes fejlődés miatt válhat fontossá a vas pótlása, hanem az erre az életkorra jellemző egyoldalú táplálkozás, illetve végletes diéták miatt is.

Vashiány felnőttkorban is könnyen alakul ki a nőknél. Ennek egyik oka, hogy a nők a táplálékkal általában kevesebb vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetükbe, mint a férfiak, hiszen a nők általában kisebb adagokat, így kevesebb vasban gazdag vörös húst esznek, ráadásul a vasraktáraik kapacitása is kisebb.

A túlzásba vitt sport és a szélsőséges fogyókúra is okozhat vashiányos állapotot Forrás: Shutterstock

A túlzásba vitt sport, a nem megfelelő étrend – a kávéban, teában és borban lévő tannin például megköti a vasat, így akadályozza a felszívódását –, a szélsőséges fogyókúra, a túlsúly vagy épp valamilyen radikális táplálkozási szokás mind olyan tényező, mely szintén könnyen vezethet vashiányhoz. A vegetáriánus vagy vegán étrend kiemelt kockázatot jelent, mivel a jól felszívódó, a szervezet által jól hasznosítható vasat a húsokból nyerjük.

Nem szabad továbbá megfeledkezni a terhesség és szoptatás időszakáról, valamint a változókor környéki erősebb menstruációról sem, amikor a női szervezet vasigénye hirtelen megugrik.

Az autoimmun betegségek is gyakoribbak nőknél – mint például a krónikus sokízületi gyulladás, az SLE vagy a pajzsmirigygyulladás –, melyek köztudottan vashiányos állapotot idézhetnek elő.

A fenti esetekben nagyon magas a vashiány kialakulásának kockázata. Kezdeti tünetei a fáradékonyság, levertség, sápadtság, később azonban fejfájás, szédülés, hajhullás, fülzúgás, sőt viselkedészavar is jelentkezhet. Ne várd meg bajt, előzd meg! Elsősorban szájon át bevehető vaspótló készítmények javallottak, C-vitamin egyidejű szedésével, ami javítja a vas felszívódását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.