Legyőzte a daganatos betegség az ötéves kislányt, de vére áttörést hozhat a rákkutatásban

Forrás: Shutterstock -
rák rákkutatás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ötéves Sophie nem tudta legyőzni a rákot, hiába küzdött hősiesen ellene. Vérével azonban jelentős áttörést érhetnek el a csontvelőrák gyógyításában.

Sophie Taylor bátran küzdött a rákkal, ám sajnos az ötéves kislány nem tudta legyőzni a betegséget. Kezelése során az egyik lábát amputálni kellett, hogy megállítsák a terjedést, de sajnos így sem sikerült megmenteni.

Szülei a kislány halála után felajánlották a szöveteit és a DNS-ét kutatási célokra. Ez pedig nagy áttörést hozhat a gyermekkori osteosarcoma gyógyításában.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Dr. Darrell Green, a kutatás vezetője szerint a vérminta jelentős szerepet játszhat a rákot terjesztő sejtek lokalizáláshoz.

„Ezek a sejtek lehetőséget adtak nekünk az elsődleges csontrák terjedését okozó genetikai mozgatórugók azonosításához"

- mondta el az orvos a Mirrornak.

Ennek alapján már elkezdtek kifejleszteni egy fehérje alapú gyógyszert, amely lelassítja az elsődleges daganat növekedését, és megakadályozza a tüdőbe jutását.

Sophie szülei számára nem volt kérdés, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy más gyerekek életét megmentsék.

„Nem haboztunk felajánlani Sophie daganatát, DNS-ét és RNS-t. Büszkék vagyunk arra, ahogy harcolt, és még inkább arra, hogy hozzájárult az életmentő kutatásokhoz." – mondta el az édesapa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.