Könnyen gyomorrontást kaphatunk a nyári melegben - ezekre érdemes odafigyelni

Forrás: Shutterstock -
meleg frissentartás ételmérgezés Nyár étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Hazánkban a sokszor magas lázzal , hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő legtöbbször.

Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – kezdi dr. Torzsa Péter családorvos.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense hozzáteszi: a

nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek – mint például tatár beefsteak, tiramisu, madártej, a házi majonézzel készülő ételek – is okozhatnak szalmonella-fertőzést

csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, és

fontos alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani

– figyelmeztet a szakember.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A szalmonellafertőzés tünetei – a magas láz (enyhébb esetben csak hőemelkedés), a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság – a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá – magyarázza dr. Torzsa Péter.

A családorvos arra is kitért, hogy a baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

A családorvos néhány praktikus tanácsot is ad a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében:

Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók!
Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!


Dr. Torzsa Péter a kezelésről szólva elmondta, hogy ilyenkor elsődleges a folyadék és elektrolitok pótlása, de

kerülni kell az étkezés során a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását.

Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott. Hozzátette, hogy a szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.