Koronavírus: Másodszor fertőződött meg egy férfi, súlyosabb tünetei lettek

Forrás: Shutterstock -
Ecuador koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Másodszor is elkapta a koronavírus-fertőzést egy ecuadori férfi - közölte a quitói egyetem mikrobiólógiai intézete.

Ez az első bizonyított újrafertőzéses eset a latin-amerikai országban.

Az intézet közlése szerint az illető májusban, majd augusztusban is elkapta a vírust, mindkét esetben megtörtént a DNS-szekvenálás, és megállapították, hogy a korokozók nem ugyanabból a vírustörzsből valók.

Koronavírus: Másodszor fertőződött meg, súlyosabb tünetei lettek Forrás: Shutterstock

Az első esetben könnyű lefolyású volt a fertőzés okozta betegség, másodszor közepesen súlyos légúti megbetegedést okozott. A két fertőzés között, júliusban vírusteszten esett át az illető, és negatív volt az eredmény. A második fertőzéskor a kutatók megállapították, hogy nőtt a szervezetében az immunoglobulin szintje, ami arra utal, hogy már korábban képződtek a szervezetében antitestek.
Eddig Hongkongban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban dokumentáltak ilyen esetet.

Az infektológusok hat hónappal a Sars-CoV-2 kóddal ellátott újfajta koronavírus felbukkanása után is vajmi keveset tudnak az újrafertőzések lefolyásáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a néhány ilyen eset számos kérdést vet fel. Szakemberek mindenesetre arra a megállapításra jutottak laboratóriumi kutatások alapján, hogy az első fertőzés legalábbis ideiglenesen védelmet nyújt egy újabb fertőzés ellen.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.