Vigyázat! Pszichés elváltozásokat okozhat ez a közkedvelt fájdalomcsillapító

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer fájdalomcsillapító viselkedési zavarok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megdöbbentő hírek láttak napvilágot egy sokak által kedvelt fájdalomcsillapító kapcsán: viselkedési zavarokat okozhat. 

A gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapítók többsége acetaminofent, közismertebb nevén paracetamolt tartalmaz, amely számtalan híres fájdalomcsillapító márka hatóanyaga. Egy új kutatás szerint azonban a paracetamolnak van egy olyan mellékhatása, amiről eddig nem tudtunk.

Az ohioi egyetem neurológusai döbbentek rá kutatásaik során, hogy acetaminofen alkalmazása mellett az emberek, kevésbé tapasztalnak negatív érzelmeket, vagyis többek között csökken a félelemérzetük. Ez viszont sajnos nagyon veszélyes is lehet - ráadásul nem csak az egyénre, hanem a környezetére is. Ilyen például:

  • az empatikus készség csökkenése,
  • a szorongásérzet csökkenése,
  • a tompuló kognitív funkciók.
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Baldwin Way, a kutatás vezető professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok lakosságának 25%-a heti rendszerességgel szed valamilyen fájdalomcsillapítót, és minimum 600 olyan készítmény van forgalomban, amely acetaminofent tartalmaz - írja a Sciencealert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.