A lisztérzékenység vagy cöliákia az egész szervezet működésére kiható betegség, amelyet a kalászos gabonafélékben megtalálható növényi fehérje, a glutén okoz, és amely súlyos felszívódási zavarokhoz és komoly tápanyaghiányhoz is vezethet. Így érdemes figyelmet fordítani rá.

Minek nevezzelek?Lisztérzékenység, gluténérzékenység, cöliákia. Akkor ez most 3 különféle betegség vagy egy betegség 3 neve? Voltaképpen ez mind ugyanaz, de igazából mégsem...

  1. A cöliákiás gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy gluténszenzitív enteropátiaegy olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet nem tudja feldolgozni a bevitt glutént, sőt az immunrendszer ellenanyagot kezd termelni miatta. A folyamat következtében a vékonybélben található bélbolyhok pusztulni kezdenek, ami azt eredményezi, hogy egy állandó gyulladás keletkezik a szervezetben valamint se a tápanyagok, se az ásványi anyagok, se pedig a vitaminok nem tudnak kellő mértékben felszívódni. Így alakulhat ki a felszívódási zavar és tápanyaghiányos állapot, amely komoly következményekkel járhat. A cöliákiás gluténérzékenység genetikailag kódolt autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, viszont kellő odafigyeléssel nagyon jól kordában tartható, a szervezet pedig a gluténmentes diétának köszönhetően újra képes lesz a normál működésre.
    A cöliákiás gluténérzékenység olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet nem tudja feldolgozni a bevitt gluténtForrás: Shutterstock
  2. A nem cöliákiás gluténérzékenység ugyanakkor az esetek többségében valamilyen emésztőrendszeri betegséget vagy antibiotikum szedést követően alakul ki. Ez a típus inkább felnőtteknél tapasztalható – ellentétben a cöliákiással -, nincs családi halmozódás, a szervezet nem termel ellenanyagot – így a vérteszt sem fog mutatni semmit -, nincsenek társbetegségek és időszakos gluténmentes diétával sok esetben teljesen gyógyítható.

Mikor gyanakodjunk?A cöliákiás és nem cöliákiás gluténérzékenységnek nagyon hasonlóak a tünetei:

  • hasmenés vagy székrekedés
  • puffadás
  • fogyás
  • különféle bőrproblémák (kiütések, száraz, viszkető foltok, pikkelysömör)
  • fáradékonyság
  • fejfájás
  • hajhullás
  • vitamin és ásványi anyag hiány (D-, B12-vitamin, vas, kálium, kalcium, magnézium
  • menstruációs problémák

Ha a tünetek miatt valaki érzékenységre gyanakszik, mindenképpen forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz, aki vérvételt és bizonyos esetekben a vékonybél nyálkahártyájának vizsgálatát fogja javasolni. Elsődlegesen az orvos mindig a vérvizsgálatot kéri, ugyanis a vérből kimutathatóak - a glutén fogyasztása miatt - a szervezet által termelt antitestek, ezért fontos, hogy a laborvizsgálat előtt ne kezdjen diétába senki, mert így az antitestek eltűnnek a vérből, s a teszt hamisan negatív eredményt mutathat.

Ha a tünetek miatt valaki érzékenységre gyanakszik, mindenképpen forduljon gasztroenterológus szakorvoshozForrás: Shutterstock

Amennyiben az eredmény negatív, ám a tünetek nem javulnak, úgy kizárásos diétát javasolhat a szakember, a nem cöliákiás gluténérzékenység ugyanis még ekkor is fennállhat, ezt pedig semmilyen vizsgálat nem tudja alátámasztani, csupán a glutén étrendből való kiiktatásával igazolható.

Életmódváltás
A cöliákiás gluténérzékenység megfelelő és élethosszig tartó diétával kezelhető.
A betegség sajnos nem gyógyítható, de bizonyos szabályok betartásával a vékonybél gyulladása és károsodása megszüntethető, a felszívódás normalizálható, ezek nyomán pedig a különféle tünetek is elmúlnak a gluténmentes diéta betartása esetén.

A gluténmentes diétában tiltott élelmiszerek:

  • búza
  • rozs
  • árpa
  • tönkölybúza
  • maláta
  • durum búza
  • a fentiekből készült lisztek, csírák, pelyhek és különféle készítmények, mint pékáruk, kekszek
  • sör
  • whiskey
  • vodka
  • gin

A készételeket, mártásokat, ízesítőket is jobb ellenőrizni, mert a levesporok, konzervek, sűrítőanyagok, stabilizátorok, de még a sütőpor, az instant kávé, a kechup, a mustár és a kakaó is tartalmazhat glutént, így érdemes ezekből a gluténmentes jelzéssel ellátott változatokat vásárolni.

A rozskenyér a gluténmentes diétában tiltott élelmiszernek számítForrás: Shutterstock

Gluténmentes diétában megengedett élelmiszerek

  • krumpli
  • rizs
  • köles
  • hajdina
  • kukorica
  • hüvelyesek (baba, borsó, lencse)
  • szója
  • zöldségek és gyümölcsök
  • húsok, halak, tengeri herkentyűk
  • tejtermékek

A gluténérzékenység tehát több mint egy allergia, hiszen akár nagyon komoly hiánybetegségekhez és a szervezet károsodásához is vezethet. Így ha a tünetek hosszabb ideje fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis felállítása érdekében.