Cöliákia, lisztérzékenység, gluténérzékenység - akkor most melyik micsoda?

Forrás: Shutterstock -
ételintolerancia autoimmun betegség magazin egészség ételallergia étkezés cöliákia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lisztérzékenység vagy cöliákia az egész szervezet működésére kiható betegség, amelyet a kalászos gabonafélékben megtalálható növényi fehérje, a glutén okoz, és amely súlyos felszívódási zavarokhoz és komoly tápanyaghiányhoz is vezethet. Így érdemes figyelmet fordítani rá.

Minek nevezzelek?

Lisztérzékenység, gluténérzékenység, cöliákia. Akkor ez most 3 különféle betegség vagy egy betegség 3 neve? Voltaképpen ez mind ugyanaz, de igazából mégsem...

  1. A cöliákiás gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy gluténszenzitív enteropátiaegy

    olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet nem tudja feldolgozni a bevitt glutént, sőt az immunrendszer ellenanyagot kezd termelni miatta.

    A folyamat következtében a vékonybélben található bélbolyhok pusztulni kezdenek, ami azt eredményezi, hogy egy állandó gyulladás keletkezik a szervezetben valamint se a tápanyagok, se az ásványi anyagok, se pedig a vitaminok nem tudnak kellő mértékben felszívódni. Így alakulhat ki a felszívódási zavar és tápanyaghiányos állapot, amely komoly következményekkel járhat. A cöliákiás gluténérzékenység genetikailag kódolt autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, viszont kellő odafigyeléssel nagyon jól kordában tartható, a szervezet pedig a gluténmentes diétának köszönhetően újra képes lesz a normál működésre.

    A cöliákiás gluténérzékenység olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet nem tudja feldolgozni a bevitt glutént Forrás: Shutterstock
  2. A nem cöliákiás gluténérzékenység ugyanakkor az esetek többségében valamilyen emésztőrendszeri betegséget vagy antibiotikum szedést követően alakul ki. Ez a típus inkább felnőtteknél tapasztalható – ellentétben a cöliákiással -, nincs családi halmozódás, a szervezet nem termel ellenanyagot – így a vérteszt sem fog mutatni semmit -, nincsenek társbetegségek és időszakos gluténmentes diétával sok esetben teljesen gyógyítható.

Mikor gyanakodjunk?

A cöliákiás és nem cöliákiás gluténérzékenységnek nagyon hasonlóak a tünetei:

  • hasmenés vagy székrekedés
  • puffadás
  • fogyás
  • különféle bőrproblémák (kiütések, száraz, viszkető foltok, pikkelysömör)
  • fáradékonyság
  • fejfájás
  • hajhullás
  • vitamin és ásványi anyag hiány (D-, B12-vitamin, vas, kálium, kalcium, magnézium
  • menstruációs problémák

Ha a tünetek miatt valaki érzékenységre gyanakszik, mindenképpen forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz, aki vérvételt és bizonyos esetekben a vékonybél nyálkahártyájának vizsgálatát fogja javasolni. Elsődlegesen az orvos mindig a vérvizsgálatot kéri, ugyanis a vérből kimutathatóak - a glutén fogyasztása miatt - a szervezet által termelt antitestek, ezért fontos, hogy

a laborvizsgálat előtt ne kezdjen diétába senki, mert így az antitestek eltűnnek a vérből,

s a teszt hamisan negatív eredményt mutathat.

Ha a tünetek miatt valaki érzékenységre gyanakszik, mindenképpen forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz Forrás: Shutterstock

Amennyiben az eredmény negatív, ám a tünetek nem javulnak, úgy kizárásos diétát javasolhat a szakember, a nem cöliákiás gluténérzékenység ugyanis még ekkor is fennállhat, ezt pedig semmilyen vizsgálat nem tudja alátámasztani, csupán a glutén étrendből való kiiktatásával igazolható.

Életmódváltás


A cöliákiás gluténérzékenység megfelelő és élethosszig tartó diétával kezelhető.
A betegség sajnos nem gyógyítható, de bizonyos szabályok betartásával a vékonybél gyulladása és károsodása megszüntethető, a felszívódás normalizálható, ezek nyomán pedig a különféle tünetek is elmúlnak a gluténmentes diéta betartása esetén.

A gluténmentes diétában tiltott élelmiszerek:

  • búza
  • rozs
  • árpa
  • tönkölybúza
  • maláta
  • durum búza
  • a fentiekből készült lisztek, csírák, pelyhek és különféle készítmények, mint pékáruk, kekszek
  • sör
  • whiskey
  • vodka
  • gin

A készételeket, mártásokat, ízesítőket is jobb ellenőrizni, mert a levesporok, konzervek, sűrítőanyagok, stabilizátorok, de még a sütőpor, az instant kávé, a kechup, a mustár és a kakaó is tartalmazhat glutént, így érdemes ezekből a gluténmentes jelzéssel ellátott változatokat vásárolni.

A rozskenyér a gluténmentes diétában tiltott élelmiszernek számít Forrás: Shutterstock

Gluténmentes diétában megengedett élelmiszerek

  • krumpli
  • rizs
  • köles
  • hajdina
  • kukorica
  • hüvelyesek (baba, borsó, lencse)
  • szója
  • zöldségek és gyümölcsök
  • húsok, halak, tengeri herkentyűk
  • tejtermékek

A gluténérzékenység tehát több mint egy allergia, hiszen akár nagyon komoly hiánybetegségekhez és a szervezet károsodásához is vezethet. Így ha a tünetek hosszabb ideje fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.