Rengetegen kávéznak szerte a világban, a fogyasztási mennyiségek viszont igen eltérőek lehetnek. Van, aki kizárólag csak egy feketét iszik reggel, és akadnak olyanok is, akik szenvedéllyel löknek le akár öt csészével. Mint oly sok dologban, itt is a mértékeletsség a fontos. A legújabb kutatások szerint azoknál, akik három vagy több adag kávét fogyasztanak naponta, nő a migrén kialakulásának kockázata.

A migrén komoly mellékhatásokkal is járhat. Világszerte közel egymilliárd ember szenved tőle. Nem csak legyengítheti a szervezetünket, hanem képtelenné tesz bennünket abban, hogy a feladatunkra koncentráljunk. Azt, hogy kávénak nagy szerepe lehet a migrénes fejfájás kialakulásában, egészen idáig nem bizonyították. 

Az American Journal of Medicine tudományos szaklapban nemrég megjelent egy olyan tanulmány, amely a kávé komplex hatását vizsgálta, pontosabban annak káros hatásait a migrén kockázatára nézve. A migrén kapcsán pedig az egyik legmeggyőzőbb elmélet az agyi erekkel kapcsolatos.

Forrás: --

Tudosók szerint az ezzel járó fájdalmas lüktetés az erek gyulladásának és duzzadásának köszönhető, ami fokozza az agy körüli véráramlást. Emellett a kávé emeli a vérnyomást is, ami szintén fontos tényező.

A mai napig kevés tanulmány készült a migrénes fejfájás azonnali kockázatáról a koffeintartalmú italok napi bevitelének változásával
– mondta Suzanne M. Bertisch, a Brigham and Women's Hospital és a Harvard Medical School munkatársa, a tanulmány vezető kutatója, akik ezúttal 98 olyan felnőttet vizsgáltak, akiknek napi kétszeri elektronikus naplóba kellett feljegyezni a tapasztalataikat.
A kutatás végére kiderült, hogy azok az alanyok, akik napi háromnál is több kávét ittak, sokkal többször szenvedtek migrénes fejfájástól, mint azok, akik napi egy- kettőt fogyasztottak.