Hihetetlen: kutyák szagolják ki a koronavírusos betegeket a reptéren

Forrás: Shutterstock -
reptér koronavírus Kutya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hősi elismerést kapott a koronavírust kiszagoló négy finn kutya - közölte szerdán a Finn Kennel Klub.

A négylábúak - Kossi, Miina, ET és Valo - a Hős Kutya címet kapták meg a klubtól. Az elismeréssel olyan kutyákat tüntetnek ki, melyek segítettek megmenteni legalább egy emberéletet.

A kiképzett állatok képesek azonosítani a koronavírust a tünetek jelentkezése előtt és sokkal kisebb minta segítségével is, mint amennyi a pálcás mintavételhez szükséges. Egy kutyának 10-100 molekula elég a vírus azonosításához, míg egy PCR-tesztnek 18 millió molekulára van szüksége.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

A négy kutya szeptember óta dolgozik a helsinki repülőtéren, a tervek szerint az év végéig szolgálatban maradnak. A repülőtérre érkező utazók önkéntesen jelentkezhetnek a tesztre. A nyakukat egy kendővel megtörlik, a kendőt egy steril edényben mutatják meg a kutyáknak. Ha a négylábú pozitív eredményt jelez, az utast egy egészségügyi állomásra irányítják.

A négy kutya közül kettő korábban a rák azonosítását célul tűző projektben is részt vett – tudatta az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.