Így előzhetjük meg a felfázást a hideg időszakban

Forrás: Shutterstock -
felfázás húgyúti fertőzés megelőzés tippek hólyaghurut egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg, csípős, szeles időjárás fokozottabb odafigyelést igényel testünk minden területén. Az őszi, téli évszak beköszöntével sok nő retteg attól, hogy szembe találja magát a felfázás problémájával. Manapság egyre több nő ismeri meg a köznyelvben használt kifejezés szerint a felfázás tüneteit, ami égő, csípő vizeléssel és gyakori vizelési ingerrel párosul. Szerencsére számos praktika, tanács létezik már, amelyek megfogadásával, betartásával megelőzhető és elkerülhető ez a makacs betegség.

Aki már egyszer életében megtapasztalta, milyen érzés „felfázni", az az első, enyhe tünetek megjelenésével rögtön tudja, hogy hólyaghurut vagy hólyaggyulladás állhat a háttérben. Ez a kellemetlen probléma főként a nőket érinti, de ritka esetben a férfiakat sem kíméli. Erre egy egyszerű magyarázat létezik, anatómiai oka van, mégpedig az, hogy a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, emiatt a kórozók, baktérium könnyebben feljutnak a húgyhólyagba, amelynek következményeként alakulnak ki a különböző húgyúti fertőzések.

Vannak, akinél pusztán sűrű vizelési inger, égő, csípő érzés jelentkezik vizeléskor, amelynek során pusztán 1-2 csepp vizelet távozik a húgyhólyagból, viszont ha ezeket a tüneteket nem vesszük komolyan, sokkal súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak, akár vesemedence gyulladás is. Ebben az esetben, nem szabad várni, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a tüneteket nem vesszük komolyan, sokkal súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak Forrás: Shutterstock

Bár a tünetek korai észlelésénél is tehetünk azért, hogy ne súlyosbodjanak tovább a panaszaink, azonban sokkal jobban tesszük, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, hogy problémamentesen élvezhetjük a hideg, bekuckózós estéket.

Íme, néhány tanács, amit ha megfogadunk, nagy eséllyel elkerülhetjük a makacs és ragaszkodó felfázást:

Folyadékbevitel

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, napi 2-3 liter folyadék elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön és kellőképpen hidratált legyen. Nem mellesleg a folyamatosan bevitt folyadék átmossa a vesét és a húgyhólyagot, ezáltal kevesebb esély van arra, hogy bármilyen kórokozó vagy baktérium megtapadjon rajta. A különböző gyógyteák ivása is elengedhetetlen a megelőzéshez, a medveszőlőlevél, mezei zsurló és tőzegáfonya teák rendkívül hatékonyak, azonban ezeket mértékkel ajánlatos fogyasztani, mivel hosszútávon ingerelhetik a veséket.

Vizeletürítés

Törekedjünk arra, hogy ne tartogassuk sokáig a vizeletünket, próbáljunk meg minél hamarabb ellátogatni a mosdóba, ugyanis ha minél tovább bent marad a hólyagunkban a vizelet, könnyen elszaporodhatnak a benne található baktériumok. Legfőképpen szexuális aktus után fontos, hogy rögtön utána ürítsük ki a vizeletünket, mert így nem adunk esélyt arra, hogy a hüvely és végbél környékén található baktériumok feljussanak a húgycsőbe.

Vitaminbevitel

Figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, naponta vigyünk be kellő mennyiségű C vitamint, hogy immunrendszerünk stabilan tudjon védekezni a különféle betegségek ellen. Valamint érdemes tőzegáfonya kapszulát szedni, ami hatékonyan segít a szervezetnek a hólyaghurut elkerülésében.

Naponta vigyünk be kellő mennyiségű C vitamint, hogy immunrendszerünk stabilan tudjon védekezni Forrás: Shutterstock

Öltözködés

A hideg időben ügyeljünk arra, hogy az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködjünk és főként alulról védjük magunkat a téli időjárás ellen. A lányok nyugodtan viselhetnek derékmelegítőt annak érdekében, hogy kellőképpen védeni tudják a veséjüket. A megfelelő cipő, csizma, vastag zokni, harisnya és nadrág kiválasztásával már hozzájárulunk ahhoz, hogy a szó szoros értelmében ne fázzunk fel alulról. Emellett figyeljünk arra, hogy zord időjárásban keveset tartózkodjunk a szabadban. Ha esetleg víz éri a cipőnket, amint lehet, cseréljük le azt. Mezítláb soha ne járkáljunk a hideg kövön, otthon is viseljünk papucsot, házi cipőt.

Vizes ruhák

Amennyiben fürdőruhát használunk uszodában vagy téli szaunázás esetén, ügyeljünk a higiéniára, a vizes fürdőruhától minél hamarabb szabaduljunk meg, ezzel elkerülhetjük a baktériumok elszaporodását. Más törölközőjét semmilyen esetben sem használjuk.

Higiénia

Műszálas alsónemű helyett, pamutot válasszunk és ügyeljünk a vizelés és a székletürítés során a törlés megfelelő irányára (hátrafele töröljünk).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.