A hideg, csípős, szeles időjárás fokozottabb odafigyelést igényel testünk minden területén. Az őszi, téli évszak beköszöntével sok nő retteg attól, hogy szembe találja magát a felfázás problémájával. Manapság egyre több nő ismeri meg a köznyelvben használt kifejezés szerint a felfázás tüneteit, ami égő, csípő vizeléssel és gyakori vizelési ingerrel párosul. Szerencsére számos praktika, tanács létezik már, amelyek megfogadásával, betartásával megelőzhető és elkerülhető ez a makacs betegség.

Aki már egyszer életében megtapasztalta, milyen érzés „felfázni", az az első, enyhe tünetek megjelenésével rögtön tudja, hogy hólyaghurut vagy hólyaggyulladás állhat a háttérben. Ez a kellemetlen probléma főként a nőket érinti, de ritka esetben a férfiakat sem kíméli. Erre egy egyszerű magyarázat létezik, anatómiai oka van, mégpedig az, hogy a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, emiatt a kórozók, baktérium könnyebben feljutnak a húgyhólyagba, amelynek következményeként alakulnak ki a különböző húgyúti fertőzések.

Vannak, akinél pusztán sűrű vizelési inger, égő, csípő érzés jelentkezik vizeléskor, amelynek során pusztán 1-2 csepp vizelet távozik a húgyhólyagból, viszont ha ezeket a tüneteket nem vesszük komolyan, sokkal súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak, akár vesemedence gyulladás is. Ebben az esetben, nem szabad várni, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a tüneteket nem vesszük komolyan, sokkal súlyosabb szövődmények is kialakulhatnakForrás: Shutterstock

Bár a tünetek korai észlelésénél is tehetünk azért, hogy ne súlyosbodjanak tovább a panaszaink, azonban sokkal jobban tesszük, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, hogy problémamentesen élvezhetjük a hideg, bekuckózós estéket.

Íme, néhány tanács, amit ha megfogadunk, nagy eséllyel elkerülhetjük a makacs és ragaszkodó felfázást:

Folyadékbevitel

 Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, napi 2-3 liter folyadék elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön és kellőképpen hidratált legyen. Nem mellesleg a folyamatosan bevitt folyadék átmossa a vesét és a húgyhólyagot, ezáltal kevesebb esély van arra, hogy bármilyen kórokozó vagy baktérium megtapadjon rajta. A különböző gyógyteák ivása is elengedhetetlen a megelőzéshez, a medveszőlőlevél, mezei zsurló és tőzegáfonya teák rendkívül hatékonyak, azonban ezeket mértékkel ajánlatos fogyasztani, mivel hosszútávon ingerelhetik a veséket.

Vizeletürítés

Törekedjünk arra, hogy ne tartogassuk sokáig a vizeletünket, próbáljunk meg minél hamarabb ellátogatni a mosdóba, ugyanis ha minél tovább bent marad a hólyagunkban a vizelet, könnyen elszaporodhatnak a benne található baktériumok. Legfőképpen szexuális aktus után fontos, hogy rögtön utána ürítsük ki a vizeletünket, mert így nem adunk esélyt arra, hogy a hüvely és végbél környékén található baktériumok feljussanak a húgycsőbe.

Vitaminbevitel

Figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, naponta vigyünk be kellő mennyiségű C vitamint, hogy immunrendszerünk stabilan tudjon védekezni a különféle betegségek ellen. Valamint érdemes tőzegáfonya kapszulát szedni, ami hatékonyan segít a szervezetnek a hólyaghurut elkerülésében.

Naponta vigyünk be kellő mennyiségű C vitamint, hogy immunrendszerünk stabilan tudjon védekezniForrás: Shutterstock

Öltözködés

A hideg időben ügyeljünk arra, hogy az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködjünk és főként alulról védjük magunkat a téli időjárás ellen. A lányok nyugodtan viselhetnek derékmelegítőt annak érdekében, hogy kellőképpen védeni tudják a veséjüket. A megfelelő cipő, csizma, vastag zokni, harisnya és nadrág kiválasztásával már hozzájárulunk ahhoz, hogy a szó szoros értelmében ne fázzunk fel alulról. Emellett figyeljünk arra, hogy zord időjárásban keveset tartózkodjunk a szabadban. Ha esetleg víz éri a cipőnket, amint lehet, cseréljük le azt. Mezítláb soha ne járkáljunk a hideg kövön, otthon is viseljünk papucsot, házi cipőt.

Vizes ruhák

Amennyiben fürdőruhát használunk uszodában vagy téli szaunázás esetén, ügyeljünk a higiéniára, a vizes fürdőruhától minél hamarabb szabaduljunk meg, ezzel elkerülhetjük a baktériumok elszaporodását. Más törölközőjét semmilyen esetben sem használjuk.

Higiénia

Műszálas alsónemű helyett, pamutot válasszunk és ügyeljünk a vizelés és a székletürítés során a törlés megfelelő irányára (hátrafele töröljünk).