Súlyos szövődményeket okozhat a koronavírus az agyban

Forrás: Shutterstock -
agy szövődmény koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírusból felgyógyult betegek állapotát folyamatosan vizsgálják, és azt találták, hogy komoly szövődményeket is okozhat a fertőzés.  

Szerencsére sokan vannak, akik a koronavírust tünetek és szövődmények nélkül vészelik át, de vannak olyan ritka esetek, amikor a fertőzés az agyban okoz károsodást. Londoni kutatók szerint több gyógyult betegnél is felfigyeltek a kognitív képességek hanyatlására. Egyes esetben a betegek agyának teljesítménye annyit romlott, mintha 10 évet öregedtek volna - írja a Reuters cikke alapján a Ripost.

Az Imperial Collage London 84 ezer embert vont be a kutatásba, a gyógyult koronavírusos betegekkel kognitív teszteket töltettek ki. Az derült ki, hogy a legrosszabbul azok teljesítenek, akik kórházban voltak a vírus miatt.

A koronavírus az agyra is hathat - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Nehéz azonban ezek alapján következtetéseket levonni, mert ezeket az embereket a betegségük előtt nem tesztelték, vagyis nincs összehasonlítási alap. Ezért aztán sokan fenntartásokkal kezelik a vizsgálatot.

A résztvevők kognitív funkciója nem volt ismert a COVID előtt, és az eredmények szintén nem tükrözik a hosszú távú gyógyulást

Az aggyal kapcsolatos szövődményekről ugyanakkor az Egyesült Államokban is beszámoltak, ott emlékezetvesztésről számoltak be több beteg esetében a gyógyulás után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.