A koronavírusból felgyógyult betegek állapotát folyamatosan vizsgálják, és azt találták, hogy komoly szövődményeket is okozhat a fertőzés.  

Szerencsére sokan vannak, akik a koronavírust tünetek és szövődmények nélkül vészelik át, de vannak olyan ritka esetek, amikor a fertőzés az agyban okoz károsodást. Londoni kutatók szerint több gyógyult betegnél is felfigyeltek a kognitív képességek hanyatlására. Egyes esetben a betegek agyának teljesítménye annyit romlott, mintha 10 évet öregedtek volna - írja a Reuters cikke alapján a Ripost. 

"A mentális hanyatlás, ami tapasztaltak, az agy öregedésével egyenértékű. A gyógyult embereknél, köztük olyanoknál is, akiknek nem voltak súlyos tüneteik, jelentős kognitív hiányosságokat mutattunk ki" - mondta Adam Hampshire, az Imperial Collage London orvosa.

Az Imperial Collage London 84 ezer embert vont be a kutatásba, a gyógyult koronavírusos betegekkel kognitív teszteket töltettek ki. Az derült ki, hogy a legrosszabbul azok teljesítenek, akik kórházban voltak a vírus miatt.

A koronavírus az agyra is hathat - Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Nehéz azonban ezek alapján következtetéseket levonni, mert ezeket az embereket a betegségük előtt nem tesztelték, vagyis nincs összehasonlítási alap. Ezért aztán sokan fenntartásokkal kezelik a vizsgálatot. 

A résztvevők kognitív funkciója nem volt ismert a COVID előtt, és az eredmények szintén nem tükrözik a hosszú távú gyógyulást - tehát a kognícióra gyakorolt bármilyen hatás rövid távú lehet" - mondta Joanna Wardlaw, az Edinburgh-i Egyetem neurológus professzora.

Az aggyal kapcsolatos szövődményekről ugyanakkor az Egyesült Államokban is beszámoltak, ott emlékezetvesztésről számoltak be több beteg esetében a gyógyulás után.