Ezzel bárki segíthet a koronavírus-járvány előrejelzésében

Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/- -
járvány kérdőív koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kérdőív kitöltésével bárki segítheti a kutatók munkáját a vírus terjedésének feltérképezésében, így további előrejelzések várhatóak.

A Szegedi Tudományegyetemen munkatársai és Karsai Márton, a Central European University Hálózat- és Adattudományi Tanszékének egyetemi docense elkészítették a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK) amely egyfajta „gördülő népszámlálásként" működik, és a koronavírus terjedésével kapcsolatos információkkal szolgálhat.

Ezek alapján pedig olyan előrejelzések születhetnek, amelyek hozzájárulnak a szükséges óvintézkedések meghozatalához.

Karsai Márton előadásán elmondta, ezek a modellek nem arra szolgálnak, hogy rövidtávú előrejelzéseket mutassanak, hanem segítenek megérteni a körülöttünk zajló folyamatokat, illetve hogy kiderüljön, milyen feltételek mellett milyen kimenetele lehet a járványnak az országban.

„Globális járvány-előrejelezési rendszert szeretnének kiépíteni, hasonlót, mint a meteorológiai előrejelzések. Ehhez még rengeteg munkára van szükség" – mondta Karsai Márton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.