A WHO 1988-ban vezette be a december elsejei AIDS világnapot. Célja, hogy felhívják a figyelmet a HIV-fertőzés által okozott AIDS világjárványra. A világnapon minden évben több kezdeményezés hangsúlyozza szűrés fontosságát, illetve azt, hogy a diagnosztizált HIV ma már nem jelent halálos ítéletet, a korai felismerés mellett jól kordában tartható. 

Mi a HIV és mi az AIDS?
A kettő nem ugyanaz. A HIV egy vírus, amely az immunrendszert támadja meg, és életre szóló, súlyos betegséget okoz, hosszú lappangási idővel. Az AIDS a kezeletlen fertőzés végső stádiumát jelenti, és az immunrendszer pusztulásának az eredménye. A korszerű terápiás kezelés életet ment: a modern antiretrovirális eljárásokkal a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható. A betegek vírusszámát szinte nullára lehet csökkenteni, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

A WHO 1988-ban vezette be a december elsejei AIDS világnapotForrás: Shutterstock

Így terjed a leginkább

A HIV-vírus  - amely a vérkészítmények szigorú ellenőrzése miatt ma már szinte csak szexuális úton és intravénás droghasználattal terjed - észrevétlenül, hosszú évekig lappang a szervezetben, miközben lassan károsítja az immunrendszert, és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.

A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül, szülés közben vagy szoptatás által az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét.

A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni. 

A szűréssel mások életét is megmentheted

Magyarországon még ma is kevesen járnak szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban van. A betegség korai szakaszában megkezdett kezelés eredményes terápiához és évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű élethez járulhat hozzá.

Sokan azért nem mennek el a szűrésre, mert félnek az eredménytől, ezzel azonban esetleg nem csak a saját életkilátásaikat, de jövőbeli szexuális partnereikét is veszélyeztetik. 

A szexuális életed és magatartásod – leginkább, hogy milyen gyakran váltasz partnert, és védekezel-e minden alkalommal – nagyban befolyásolja a HIV-fertőzésed esélyét. Az egyik eshetőség, hogy nem tartod magad igazán veszélyeztetettnek. Ebben az esetben már csak egy lépés – a szűrés – választ el attól, hogy teljesen biztos legyél a negatív HIV-státuszodban, és megnyugodhass az eredmény láttán!

Magyarországon még ma is kevesen járnak szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban vanForrás: Shutterstock

A másik eshetőség, hogy védekezés nélkül szexeltél, és félsz az eredménytől, ezért inkább el sem mész a szűrésre. Tudnod kell, hogy ezzel nemcsak magadat veszélyezteted, de a partnere(i)det is.

A HIV-fertőzés akár 10 évig is tünetmentesen lappanghat a szervezetedben, ám ezalatt te végig fertőzöl. Ez azt jelenti, hogy észrevétlen időzített bombaként egyre jobban elszaporodik benned a vírus, és eközben mindenkinek könnyen továbbadhatod, akivel szexuális kapcsolatot létesítesz.

Maga a HIV-fertőzés ma már nem halálos betegség, de ahhoz, hogy a fertőzött ember ne jusson el az AIDS-stádiumig, időben felállított diagnózis továbbá a gyógyszeres kezelés elindítása és mindennapi pontos betartása szükséges.

Sokan nem tudják, de a pontosan betartott HIV-terápia olyan mértékben lecsökkenti a szervezetben a vírusok számát, hogy már véletlenül sem tudsz megfertőzni mást. Így a párodnak vagy szexuális partnere(i)dnek, de anyaként a gyermekednek sem adod át a HIV-vírust.

A http://www.hivszures.hu oldalon mindenki tájékozódhat a HIV-fertőzésről és magyarországi szűrőhelyekről.