Vashiány! Mutatjuk, hogy mi minden okozhatja

Forrás: Shutterstock -
maltofer2020 betegség vashiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vas nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez, mivel elengedhetetlen a vérképzéshez, a szívünk és izmaink megfelelő működéséhez, a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességünk, valamint a testi-lelki energiaszintünk fenntartásához. Érthető, hogy hiánya jelentősen befolyásolja az életminőségünket és a teljesítőképességünket, ha pedig nem pótoljuk a vasat, a szervezet akár össze is omolhat.

Ugyanis ha tartósan nem teszünk semmit, a vasraktárak idővel kiürülnek, ami vashiányos vérszegénységhez, egy életet veszélyeztető, azonnali beavatkozást igénylő állapothoz vezet. Adja magát a kérdés, vajon honnan lehet tudni, ha valaki vashiányban szenved és mitől alakulhat ki?

A vashiány tipikus tünetei

A vashiány tünetei szerteágazóak, következményei személyenként eltérőek, de mindenképpen gyengébbek leszünk, csökken a betegségekkel szembeni ellenállóképességünk, illetve a meglévő betegségek súlyosbodhatnak.

A vashiány hihetetlenül fáradékonnyá teszi az embert Forrás: Shutterstock

Ha folyamatos gyengeség, fáradékonyság gyötör – függetlenül attól, hogy mennyit pihentél, aludtál –, és nehezen tudsz koncentrálni a feladataidra, akkor már érdemes vashiányra gyanakodnod.

A vashiány ugyanis hihetetlenül fáradékonnyá teszi az embert: mintha valaki kiszívná belőlünk az összes életenergiát. További típusos tünetei közé tartozik a sápadtság, szédülés, fejfájás, hajhullás, továbbá a fertőzésekre is fogékonyabbak lehetünk.

Hogyan alakul ki a vashiány?

A vashiány manapság már népbetegségnek számít, és mivel semmi különleges "hibát" nem kell elkövetni ahhoz, hogy kialakuljon, így sokan nem is tudják magukról, hogy érintettek – csak szenvednek a folyamatos fejfájás és fáradékonyság okozta kellemetlenségektől. Vannak azonban bizonyos élethelyzetek, amelyek növelik a vashiány kialakulásának esélyét, ezért az alábbi időszakokban érdemes jobban figyelned magadra és a szeretteidre.

Terhesség és szoptatás

A magzat egészséges fejlődéséhez szükséges vasat az anyai szervezetnek kell biztosítania, emiatt várandósság esetén mindig szükséges a vaspótlás.

A várandósság esetén mindig szükséges a vaspótlás Forrás: Shutterstock

Gyors növekedés

Mivel a testi és mentális fejlődéshez nagyobb mennyiségű vasra van szükség, mint általában, ezért fejlődésben lévő gyerekek esetében folyamatosan gondoskodni kell a vasban gazdag étrendről.

Időskor és gyógyszerek

Bizonyos betegségek és rendszeresen szedett gyógyszerek meggátolhatják a vas felszívódását a táplálékból, ezért az időseknél fokozottan figyelni kell a megfelelő vasszintre.

Betegségek

Számos olyan gyulladásos bélbetegségről tudunk, amely vashiányhoz vezethet, különösen olyankor, ha műtéti beavatkozással eltávolítják a bélrendszer egy szakaszát, például éppen azt, ahol a vas felszívódása történik. A vashiány kialakulásának kockázatát növeli továbbá a vérzésnek minden formája (erős menstruáció, vérezgető orr, aranyér stb.), mivel a vérrel sok vasat veszítünk el.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.