Kiderült mennyire fertőznek a koronavírusos gyerekek

Forrás: Thinkstock -
koronavírus fertőzés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy izlandi kutatás kimutatta, hogy a 15 évnél fiatalabb Covid-betegek fele akkora eséllyel adják tovább a betegséget, mint a felnőttek.

Egy kutatást végzett az izlandi egészségügyi minisztérium és a deCODE genomikával foglalkozó cég arra vonatkozóan, hogyan fertőznek a koronavírusos gyerekek. A tanulmányban azt figyelték meg, mennyire volt jellemző az első hullám alatt a 15 évnél fiatalabb és az idősebb betegek esetében a vírus továbbadása.

Kiderült, hogy a gyerekek sokkal kevesebb személyt fertőztek meg, mint a felnőttek. Pontosabban fele akkora volt az ő esetükben a továbbfertőzés aránya - – írta a National Geographic.

A fotó illusztráció. Forrás: Thinkstock

„Megfertőződhetnek és tovább is adhatják a koronavírust a gyerekek, de jóval kevésbé gyakori ez az ő esetükben, mint a felnőttek között" - mondta a deCODE vezérigazgatója, Kári Stefánsson.

Izlandon egyébként egyetlen általános iskolát sem zártak be amióta felütötte a fejét a járvány, csak a középiskolások és az egyetemisták esetében volt online oktatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.