Friss kutatás: ezeknél a koronavírusos betegeknél jelentkezik szaglásvesztés

Forrás: Shutterstock -
tünet kutatás szaglás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig nem derült arra fény, hogy mitől függ, kinél jelentkezik a szaglás elvesztés koronavírus esetén. Most viszont egy friss kutatás rávilágított, a legtöbb esetben azoknál, akiknek közepesen erős lefolyású a betegség.

A koronavírus gyakori és az egyik legjellegzetesebb tünete a szaglás és az ízlelés elvesztése. Ám mégsem minden beteg tapasztalja ezt magán.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Egy kutatásban 2581 koronavírusos beteg tüneteit vizsgálták meg 18 európai kórházból. A Journal of Internal Medicine szaklapban közzétett eredmény szerint azoknál volt jellemző a szaglás elvesztése, akiknél közepesen erősen jelentkezett a betegség, esetükben a 85,9 százalék tapasztalta ezt. Akiknél enyhe lefolyású volt a vírus, azoknak csupán a 4,5 százaléka nem érzett szagokat, a súlyos betegeknél pedig a 6,9 százalék.


A kutatás szerint átlagosan 21 napon belül tért vissza, ám egynegyedüknél még két hónap után sem.
Korábbi kutatások szerint éppen a gyenge lefolyású betegség járt gyakrabban a szaglás elvesztésével, ám erre most rácáfoltak - írta az Eurekalert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.