Már biztos: így hathat az allergiásokra a koronavírus elleni oltás

Forrás: Shutterstock -
allergia oltás koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar szakember állítja, vannak élelmiszerek, melyek veszélyesebbek az allergiás emberekre, mint a vakcina.

Nemrég mi is megírtuk, hogy volt, akinél allergiás reakciót váltott ki a koronavírus elleni oltás. Emiatt sok alapvetően is allergiás ember fél a vakcinától.

Dr. Rusvai Miklós a Blikknek elmondta: bárkinél kiválthat allergiás reakciót az oltás, de ennek kicsi az esélye:

„Ezért nem szűrik ki előre az allergiásokat. Ugyanakkor oltás előtt rákérdeznek, s ha valaki allergiás, arra fokozottabban figyelnek, s ha megjelennek az allergiás reakciók, például a szájszárazság, akkor a szakemberek azonnal megfelelő ellátásban részesítik" - ezért is javasolják, hogy a vakcina beadása után még minimum fél órát maradjon a helyszínen a beoltott.

Forrás: Shutterstock

„Azoknak kell elővigyázatosabbnak lenniük, akik olyan allergiában szenvednek – ételtől, gyógyszertől, darázscsípéstől – ami akár az arcuk feldagadásával, légszomjjal, légzési nehézséggel jár. A tejfehérje allergia azonban semmiféle összefüggésben nincs egy esetleges, oltás után fellépő anafilaxiás sokkal."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.