Minden sarkon találunk olyan élelmiszereket, ételeket, amelyektől jóllakunk. Imádjuk a pizzát, a gyrost és a hamburgert, de mit kell fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek is legyünk? Könnyen rávághatjuk, hogy egészséges a sok zöldségféle és a saláták, fehér húsok, de el tudjuk-e fogyasztani azt a mennyiséget mindenből, ami a szervezetünknek kiegyensúlyozott működéséhez szükséges? Mutatunk pár szuperélelmiszert, ami egészségesen tartja az emberi testet.

A szuperélelmiszerekolyan nem mesterséges módon előállított termékek, melyek az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. Kedvező hatást gyakorolnak az egészségre, a közérzetre és a szellemi frissességre, megelőzik és gyógyítják a betegségeket, lassítják az öregedési folyamatokat. Ezekből az élelmiszerekből azonban nem mindig tudunk eleget fogyasztani, ilyenkor ajánlatos a különböző kivonathoz nyúlni, melyek a szuperélelmiszerek hatóanyagait koncentráltan tartalmazzák. Mutatjuk a négy legegészségesebbet!

1. Feketeköménymag olaj - az életelixír

A feketeköménymagolaja természetes fegyver a rákos sejtek ellen, megakadályozza a gyulladások kialakulását. Régen úgy tartották, hogy mindent meggyógyít, éppen csak a holtakat nem támasztja fel. A feketekömény olaját - ami eredetileg Nyugat-Ázsiából származik - már az ókori gyógyítók is alkalmazták belsőleg és külsőleg egyaránt. Állítólag Nefertiti, egyiptom királynője is ezzel kenegette a testét. A sokoldalú olaj reneszánszát éli, új, izgalmas kutatási eredményeknek köszönheti, hogy megnőtt iránta az érdeklődés.

A feketekömény bizonyítottan antimikrobiális (képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat, vírusokat), és gyulladáscsökkentő hatású. Enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat, valamint az allergiás, asztmás és a reumás betegségek tüneteit.

A feketeköménymag olaját szedhetjük kapszulában, de ha szeretjük a kihívásokat és nyitottak vagyunk a különleges ízekre, akkor mézbe vagy szörpbe is csöpögtethetjük az olajat.

Feketeköménymag olaj természetes fegyver a rákos sejtek ellen, megakadályozza a gyulladások kialakulásátForrás: Shutterstock

2. Spermidin - a károsodott sejtek megmentője

A spermidin megvédi a sejteket, egyes kutatások szerint a koronavírus legyőzésében is segíti a szervezetet. Nagy mennyiségben a búzacsírában található meg.
A spermidin szó hallatán természetesen mindenkinek eszébe jut a szaporodás, és ez nem véletlen. A spermidin magas koncentrációban található meg a spermában, de az összes többi testsejt is tartalmazza. Bizonyos bélbaktériumok termelik, ám ez a folyamat az öregedéssel lassul, így pótolni kell. A spermidint évek óta kutatják öregedésgátló hatása és immunerősítő tulajdonsága miatt.

A spermidin a biogén poliaminok közé tartozik, azok pedig az aminosavak egyik alcsoportját alkotják. Ezekre mindenütt szükség van, ahol szövetek fejlődnek, vagy regenerálódnak. A Charité Berlin virológusai be tudták bizonyítani, hogy a koronavírussal fertőzött tüdősejtek vírusterhelése a poliamin beadásával akár 85 százalékkal csökkent. A spermidin nagy pluszpontja, hogy serkenti a sejtjeink öntisztító mechanizmusát, és megakadályozza a demencia kialakulását.

A spermidin nagy mennyiségen található meg a búzacsírában (24 mg 100 g búzacsírában), de van a mangóban, gombában, brokkoliban, földimogyoróban, mandulában és a hüvelyesekben, valamint az érett sajtokban. Kapszula formájában napi 1,2 mg bevétele a javasolt.

A spermidin nagy mennyiségben a búzacsírában található megForrás: Shutterstock

3. Petrezselyem - a hazai szupersztár

A petrezselyem létfontosságú anyagok nagyágyúja, amit régóta lebecsülnek, pedig egyáltalán nem kell elbújnia az acai bogyó vagy a chia mag mögött. A-, B1-B6-, C- és K-vitaminokkal van tele, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, folsavat, vasat, mangánt.
A petrezselyem különösen jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ellensúlyozza a magas vérnyomást. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejteket a károsodástól. Ha frissen rágjuk a petrezselyemzöldet, eltűnik a rossz lehelet, a fokhagymás ételeket kellemetlen szagát is ellensúlyozza.

Nem kell tehát egzotikus növényeket keresni, hogy csodaszereket találjunk, a saját kertünkben is termeszthetünk sejtvédő petrezselymet, ami tele van antioxidánssal és flavonoidokkal. Ideje lenne, hogy a petrezselymet ne csak a tányérok díszítésére használjuk.

A legjobb, ha hetente többször is elrágcsálunk nyersen egy csokorral, de beletehetjük ezt a mennyiséget smootikba is, szórhatjuk a salátákra, vagy a tojásrántottára.

A petrezselyem A-, B1-B6-, C- és K-vitaminokkal van tele, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, folsavat, vasat, mangántForrás: Shutterstock

4. Spirulina - 60 százalék tiszta fehérje

A spirulina alga elsősorban a trópusi és a szubtrópusi vizekben van otthon, és már az Azték birodalomban is egészséges táplálékként tartották számon. Nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik.

A kutatók már jó ideje vizsgálják a spirulinát porított étrendkiegészítő formájában. Bizonyították, hogy immunerősítő hatása van. Gazdag A-vitaminban, mely megőrzi a bőr egészségét és a szemnek is jót tesz. Az algák klorofillban gazdag ételek, a klorofill pedig hatékonyan védi a sejteket és az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat.

A megelőzéshez napi 3-4 mg spirulina bevétele elegendő, terápiás célokra legfeljebb 10 grammot fogyasszunk, ez kb. két púpos teáskanálnyi, amit különböző italokba keverhetünk, de kapszulában is kapható. A kúra kezdetén előfordulhat puffadás, de ez néhány nap alatt rendeződik. Aki vérhígító gyógyszert szed, az mindenképpen konzultáljon az orvosával, mielőtt elkezdi szedni.

A spirulina gazdag A-vitaminban, mely megőrzi a bőr egészségét és a szemnek is jót teszForrás: Shutterstock

(Cikkünk Dr. Anne Fleck elismert német táplálkozási szakértő írása alapján készült.)