4 szuperélelmiszer, amivel meghosszabbíthatod az életedet

Forrás: Shutterstock -
spirulina spermidin magazin egészség szuperélelmiszer feketeköménymag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden sarkon találunk olyan élelmiszereket, ételeket, amelyektől jóllakunk. Imádjuk a pizzát, a gyrost és a hamburgert, de mit kell fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek is legyünk? Könnyen rávághatjuk, hogy egészséges a sok zöldségféle és a saláták, fehér húsok, de el tudjuk-e fogyasztani azt a mennyiséget mindenből, ami a szervezetünknek kiegyensúlyozott működéséhez szükséges? Mutatunk pár szuperélelmiszert, ami egészségesen tartja az emberi testet.

A szuperélelmiszerekolyan nem mesterséges módon előállított termékek, melyek az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. Kedvező hatást gyakorolnak az egészségre, a közérzetre és a szellemi frissességre, megelőzik és gyógyítják a betegségeket, lassítják az öregedési folyamatokat. Ezekből az élelmiszerekből azonban nem mindig tudunk eleget fogyasztani, ilyenkor ajánlatos a különböző kivonathoz nyúlni, melyek a szuperélelmiszerek hatóanyagait koncentráltan tartalmazzák. Mutatjuk a négy legegészségesebbet!

1. Feketeköménymag olaj - az életelixír

A feketeköménymagolaja természetes fegyver a rákos sejtek ellen, megakadályozza a gyulladások kialakulását. Régen úgy tartották, hogy mindent meggyógyít, éppen csak a holtakat nem támasztja fel. A feketekömény olaját - ami eredetileg Nyugat-Ázsiából származik - már az ókori gyógyítók is alkalmazták belsőleg és külsőleg egyaránt. Állítólag Nefertiti, egyiptom királynője is ezzel kenegette a testét. A sokoldalú olaj reneszánszát éli, új, izgalmas kutatási eredményeknek köszönheti, hogy megnőtt iránta az érdeklődés.

A feketekömény bizonyítottan antimikrobiális (képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat, vírusokat), és gyulladáscsökkentő hatású. Enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat, valamint az allergiás, asztmás és a reumás betegségek tüneteit.

A feketeköménymag olaját szedhetjük kapszulában, de ha szeretjük a kihívásokat és nyitottak vagyunk a különleges ízekre, akkor mézbe vagy szörpbe is csöpögtethetjük az olajat.

Feketeköménymag olaj természetes fegyver a rákos sejtek ellen, megakadályozza a gyulladások kialakulását Forrás: Shutterstock

2. Spermidin - a károsodott sejtek megmentője

A spermidin megvédi a sejteket, egyes kutatások szerint a koronavírus legyőzésében is segíti a szervezetet. Nagy mennyiségben a búzacsírában található meg.
A spermidin szó hallatán természetesen mindenkinek eszébe jut a szaporodás, és ez nem véletlen. A spermidin magas koncentrációban található meg a spermában, de az összes többi testsejt is tartalmazza. Bizonyos bélbaktériumok termelik, ám ez a folyamat az öregedéssel lassul, így pótolni kell. A spermidint évek óta kutatják öregedésgátló hatása és immunerősítő tulajdonsága miatt.

A spermidin a biogén poliaminok közé tartozik, azok pedig az aminosavak egyik alcsoportját alkotják. Ezekre mindenütt szükség van, ahol szövetek fejlődnek, vagy regenerálódnak. A Charité Berlin virológusai be tudták bizonyítani, hogy a koronavírussal fertőzött tüdősejtek vírusterhelése a poliamin beadásával akár 85 százalékkal csökkent. A spermidin nagy pluszpontja, hogy serkenti a sejtjeink öntisztító mechanizmusát, és megakadályozza a demencia kialakulását.

A spermidin nagy mennyiségen található meg a búzacsírában (24 mg 100 g búzacsírában), de van a mangóban, gombában, brokkoliban, földimogyoróban, mandulában és a hüvelyesekben, valamint az érett sajtokban. Kapszula formájában napi 1,2 mg bevétele a javasolt.

A spermidin nagy mennyiségben a búzacsírában található meg Forrás: Shutterstock

3. Petrezselyem - a hazai szupersztár

A petrezselyem létfontosságú anyagok nagyágyúja, amit régóta lebecsülnek, pedig egyáltalán nem kell elbújnia az acai bogyó vagy a chia mag mögött. A-, B1-B6-, C- és K-vitaminokkal van tele, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, folsavat, vasat, mangánt.
A petrezselyem különösen jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ellensúlyozza a magas vérnyomást. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejteket a károsodástól. Ha frissen rágjuk a petrezselyemzöldet, eltűnik a rossz lehelet, a fokhagymás ételeket kellemetlen szagát is ellensúlyozza.

Nem kell tehát egzotikus növényeket keresni, hogy csodaszereket találjunk, a saját kertünkben is termeszthetünk sejtvédő petrezselymet, ami tele van antioxidánssal és flavonoidokkal. Ideje lenne, hogy a petrezselymet ne csak a tányérok díszítésére használjuk.

A legjobb, ha hetente többször is elrágcsálunk nyersen egy csokorral, de beletehetjük ezt a mennyiséget smootikba is, szórhatjuk a salátákra, vagy a tojásrántottára.

A petrezselyem A-, B1-B6-, C- és K-vitaminokkal van tele, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, folsavat, vasat, mangánt Forrás: Shutterstock

4. Spirulina - 60 százalék tiszta fehérje

A spirulina alga elsősorban a trópusi és a szubtrópusi vizekben van otthon, és már az Azték birodalomban is egészséges táplálékként tartották számon. Nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik.

A kutatók már jó ideje vizsgálják a spirulinát porított étrendkiegészítő formájában. Bizonyították, hogy immunerősítő hatása van. Gazdag A-vitaminban, mely megőrzi a bőr egészségét és a szemnek is jót tesz. Az algák klorofillban gazdag ételek, a klorofill pedig hatékonyan védi a sejteket és az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat.

A megelőzéshez napi 3-4 mg spirulina bevétele elegendő, terápiás célokra legfeljebb 10 grammot fogyasszunk, ez kb. két púpos teáskanálnyi, amit különböző italokba keverhetünk, de kapszulában is kapható. A kúra kezdetén előfordulhat puffadás, de ez néhány nap alatt rendeződik. Aki vérhígító gyógyszert szed, az mindenképpen konzultáljon az orvosával, mielőtt elkezdi szedni.

A spirulina gazdag A-vitaminban, mely megőrzi a bőr egészségét és a szemnek is jót tesz Forrás: Shutterstock

(Cikkünk Dr. Anne Fleck elismert német táplálkozási szakértő írása alapján készült.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.