Nem nyugodhatunk meg - Újabb, még veszélyesebb világjárvány a láthatáron

Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand -
pandémia világjárvány gombás fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a koronavírus még javában tombol, a szakemberek újabb veszélyre hívták fel a figyelmet. A kutatók szerint a következő világjárvány veszélyesebb lehet, mint a koronavírus.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központban dolgozó kutatók egy speciális gombafajta miatt aggódnak. A Candida Auris megjelenése óta már emberek százainak halálát okozta. A baktérium főleg a kórházakban fekvő beteget támadja meg, húgyúti fertőzést és vérmérgezést okozva. Ami miatt különösen veszélyes, hogy ellenálló az antibiotikumokkal szemben, ezért a megfertőződött betegek 60%-a meghal – adta hírül az oe24.

Kórházi intenzív osztály Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

A másik dolog, ami miatt ijesztő a Candida Auris, hogy a gomba sokáig életben marad az élettelen felületeken" - nyilatkozta az egyik kutató.

A probléma valójában évek óta létezik, de mivel több embert ápolnak most kórházakban, mint valaha, így sokkal több embert érint. Ami reményre adhat okot, hogy látványosan, 60 százalékról 36 százalékra csökkent globálisan a Covid-19 miatt intenzív osztályon ápoltak halálozási aránya a járvány kezdete óta egy új tanulmány szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.