Kiderült, miért okoz valakinél súlyosabb tüneteket a koronavírus

tünet járvány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért van az, hogy míg egyesek tünetmentesen vészelik át a koronavírust, mások kórházba kerülnek, holott nem volt semmilyen alapbetegségük. Most kiderült, a korokozók mennyiségétől függ, kinél hogy zajlik le a fertőzés.

A vírus megjelenése óta kutatják, hogy mitől függ, hogy kinél milyen tünetekkel jelentkezik a betegség. Hiszen míg egyeseknél csupán egy enyhe megfázáshoz hasonlít Covid lefolyása, mások súlyos tünetekkel kerülnek kórházba.

Erin Bromage a Massachusettsi Egyetem professzora elárulta, kutatások arra mutattak rá, hogy ez vélhetőleg a szervezetbe jutott vírus mennyiségétől függ. Ugyanis akárcsak más fertőző betegségeknél, csak bizonyos számú kórokozók okoznak tüneteket.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

„Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos 'mágikus' mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól" – árulta el Bromage.

Ha a vírusdózis magas, akkor súlyos tünetek alakulhatnak ki. Éppen ezért nagyon fontos a védekezés, mégpedig maszkhasználattal és távolságtartással. Így megakadályozható, hogy kritikus mennyiségű kórokozó jusson a szervezetünkbe - írta az EgészségKalauz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.