Zacher Gábor napra pontosan megmondta, mikor tetőzik a harmadik hullám

Fotó: Polyak Attila/Origo -
járvány Zacher Gábor koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mentősként is dolgozó Zacher Gábor szerint nagyon súlyos a helyzet a kórházakban, olyan mintha minden napra jutna egy tömegbaleset. A mentősként is dolgozó toxikológus elárulta, mikor fog tetőzni a járvány harmadik hulláma.

Zacher Gábor testközelből látja, hogy mennyivel súlyosabb a koronavírus harmadik hulláma, mint az első kettő. Most már ugyanis nem csak az idős, krónikus betegek kerülnek kórházba.

„Nem arról van szó, hogy korábban ne találkoztunk volna légzési elégtelennel vagy súlyos sérülttel, de most olyan sok a beteg, mintha minden nap egy tömegbaleset történne. Máskor csak ritkán történik olyan eset, amelyben egyszerre száz ember sérül meg. Most viszont napról napra jelenik meg annyi páciens, amely baromira megterheli az egészségügyi ellátórendszert.

Ezt a saját szememmel is láttam mentőzés közben, bizony voltak olyan kórházak, ahol már az utolsó ágyakat csíptük el az általunk szállított betegeknek. Félreértés ne essék, vannak még szabad ágyak Magyarországon, de egyre komolyabb logisztikát igényel, hogy kit hova vigyünk" – árulta el Zacher Gábor a Metropolnak.

Zacher Gábor szerint súlyos a járvány-helyzet jelenleg. Fotó: Polyak Attila/Origo

A toxikológus azt is elmondta, március 24-én fog szerinte tetőzni a harmadik hullám.

„Az előzetes számítások szerint március 24-én, épp a névnapomon tetőzhet a harmadik hullám, és csak reménykedni tudunk, hogy nem lesz egy újabb mutáció, ami a negyedik hullám bekövetkezéséhez vezethet.

Ezért is csodálkozom azon, amikor maszk nélkül sétálgató embereket látok, nem beszélve a szülinapi bulikról, amelyek bizonyára halaszthatatlanok. A legfelháborítóbb talán mégis az, amit a vírusellenesek csinálnak. 'Le a maszkot, kérjük vissza a régi életünket'" – tette hozzá Zacher.

Ez azért is fontos, mert egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, ami megterheli az egészségügyi rendszert.
„Több mint 1000 lélegeztetett beteg van ma Magyarországon, és a rendszer 1000 környékéig tud jól teljesíteni. Sajnos van rá esély, hogy elérjük a maximális kihasználtságot, persze ez attól is függ, hogy milyen arányban tudjuk a betegeket a gépekről levenni. Bízunk benne, hogy a fiatalokat nagyobb számban, de a 60 év feletti elhízott, krónikus betegeknél például 80 százalékos az elhalálozás. Most össze kell szorítanunk a fogunkat, és túlórázni bármennyit a fertőzöttek érdekében. Nem hagyhatjuk, hogy a vírus legyűrjön bennünket"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.