Új kezet kaptak a 3 éves budapesti ikrek: ritka genetikai betegséggel születtek

Forrás: YouTube/Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő BMM -
operáció ikrek Apert-szindróma Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zalán és Zsombor Apert-szindrómával születtek, ami egy komplex fejlődési rendellenesség, és egy speciális génmutáció okozza. A leggyakoribb tünete a kézfejek rendellenes fejlődése. Az ikreket most megoperálták, új kezeket kaptak.

Az Apert-szindrómában szenvedők ujjai általában a végeknél összenőnek, az ujjcsontok rövidek, a növekedési irányuk pedig nem megfelelő. Így volt ez a budapesti ikrek, Zalán és Zsombor esetében is. Szüleik a 18. heti genetikai ultrahangon szereztek tudomást a fejlődési rendellenességről. Már ekkor javasolták nekik, hogy keressenek fel egy kézsebészt, hogy mielőbb elkezdődhessenek a korrekciós műtétek.

Új kezet kaptak a 3 éves budapesti ikrek, Zalán és Zsombor Forrás: YouTube/Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő BMM

"Még magzati korukban ismertem meg Zsombort és Zalánt, amikor a szülők bevonásával elkezdtünk azon dolgozni egy orvosi csapattal, hogy az ultrahangon felismert elváltozások miatt születésük után milyen gondozásra lesz szükségük. Születés után a csapatban gyermekgyógyász, idegsebész, több kézsebész, aneszteziológus és fejlődés neurológus dolgozott együtt. Csapatmunka volt annak eldöntése, hogy milyen időzítéssel lehet nekiállni a kézen végzett korrekciós műtéteknek. Nemcsak a csontokat kellett szétválasztani, hanem lágyrészeket is pótolni kellett. Az egyéves születésnapjuk és egy-egy koponyaműtét után végeztük el az első kézműtétet. A legfőbb cél ilyenkor az, hogy a műtéti korrekciók során olyan plusz funkcionális lehetőségeket alakítsunk ki a kézen, amelyek segítségével a gyermekek kapcsolódása a tárgyakhoz, környezetükhöz könnyebbé válik. Ez a fejlődésüket és az önállóságukat erősíti" - mondta a Ripostnak Dr. Hetthéssy Judit Ph.D, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebésze, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának egyetemi adjunktusa.

A kisfiúk eddig négy kézműtéten estek át, és még kettő áll előttük. Az operációknak köszönhetően mindenben részt vehetnek majd, ha ősszel óvodába mennek, és iskolás korukban az írással sem lesz gondjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.