Zalán és Zsombor Apert-szindrómával születtek, ami egy komplex fejlődési rendellenesség, és egy speciális génmutáció okozza. A leggyakoribb tünete a kézfejek rendellenes fejlődése. Az ikreket most megoperálták, új kezeket kaptak.

Az Apert-szindrómában szenvedők ujjai általában a végeknél összenőnek, az ujjcsontok rövidek, a növekedési irányuk pedig nem megfelelő. Így volt ez a budapesti ikrek, Zalán és Zsombor esetében is. Szüleik a 18. heti genetikai ultrahangon szereztek tudomást a fejlődési rendellenességről. Már ekkor javasolták nekik, hogy keressenek fel egy kézsebészt, hogy mielőbb elkezdődhessenek a korrekciós műtétek.

Új kezet kaptak a 3 éves budapesti ikrek, Zalán és ZsomborForrás: YouTube/Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő BMM

"Még magzati korukban ismertem meg Zsombort és Zalánt, amikor a szülők bevonásával elkezdtünk azon dolgozni egy orvosi csapattal, hogy az ultrahangon felismert elváltozások miatt születésük után milyen gondozásra lesz szükségük. Születés után a csapatban gyermekgyógyász, idegsebész, több kézsebész, aneszteziológus és fejlődés neurológus dolgozott együtt. Csapatmunka volt annak eldöntése, hogy milyen időzítéssel lehet nekiállni a kézen végzett korrekciós műtéteknek. Nemcsak a csontokat kellett szétválasztani, hanem lágyrészeket is pótolni kellett. Az egyéves születésnapjuk és egy-egy koponyaműtét után végeztük el az első kézműtétet. A legfőbb cél ilyenkor az, hogy a műtéti korrekciók során olyan plusz funkcionális lehetőségeket alakítsunk ki a kézen, amelyek segítségével a gyermekek kapcsolódása a tárgyakhoz, környezetükhöz könnyebbé válik. Ez a fejlődésüket és az önállóságukat erősíti" - mondta a Ripostnak Dr. Hetthéssy Judit Ph.D, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebésze, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának egyetemi adjunktusa.

A kisfiúk eddig négy kézműtéten estek át, és még kettő áll előttük. Az operációknak köszönhetően mindenben részt vehetnek majd, ha ősszel óvodába mennek, és iskolás korukban az írással sem lesz gondjuk.