Megdöbbentő eredményre jutottak, amikor Covidban elhunyt betegeket vizsgálták. Kiderült, hogy nagy részüknél a vírus a szívet is megtámadta.

A koronavírussal kapcsolatban még mindig nagyon hiányos a tudásunk, folyamatosan vizsgálják a betegséget. Most arra a felfedezésre jutottak, hogy a Covidban elhunyt betegek háromnegyedének a szívet is megtámadta a vírus. Nagy részüknél valószínűleg jelentkeztek abnormális szívritmuszavarok a halál előtt.

Eddig is tudtuk, hogy a koronavírus a szívre is hatással lehet, de ez idáig nem volt egyértelmű, hogy a szívkárosodást maga a vírus vagy a heves immunválasz okozza.

A fotó illusztráció.Forrás: AFP/Anadolu Agency/Onur Coban

A kutatás során kiderült, hogy 41 betegből 30-nál volt jelen a szívben a vírus, és csak ezeknél a pácienseknél lépett fel szívritmuszavar vagy fibrilláció. Ám az nem egyértelmű, hogy a szív szöveteit támadja-e a Covid, ugyanis a vérárammal is bekerülhetnek a szervbe.

Ám az már biztos, hogy a dexamethason nevű szteroid alkalmazása segít javítani a súlyos betegek állapotán, mivel csökkenti a gyulladást, és a koronavírussal fertőzött immunsejtek számát a szívben – írta a Science.