Matematikai algoritmust dolgoztak ki az oltóanyag elosztására Olaszországban

Forrás: MTI/Rosta Tibor -
oltóanyag Olaszország védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Matematikai algoritmust szeretnének alkalmazni Lombardiában, Olaszország koronavírussal leginkább megfertőződött régiójában annak eldöntésére, hogy ki kapja meg korábban az oltóanyagot ellene.

A vakcina igazságos elosztására szolgáló algoritmust a milánói Bicocca egyetem szakembereinek egy csoportja dolgozta ki a Covid-19 kockázatát növelő 34 féle betegséget, köztük a diabéteszt, a vérszegénységet és a szívbetegségeket számításba véve, azzal a céllal, hogy elejét vegyék a különböző régiók egyenlőtlen vakcinációs politikájának és a különféle csoportok között folyó vitájának arról, hogy az immunizálási programban ki élvez elsőbbséget.

Lombardia regionális kormánya már a múlt hónapban megszavazta a használatát, de ez még nem kezdődött meg. Az olasz egészségügyi minisztérium szintén foglalkozik az országos bevezetésének ajánlásával.

"Úgy véljük: azzal, hogy a tényleg a legnagyobb kockázatot viselőket oltjuk be, Lombardiában és Olaszországban százak és ezrek halálát kerülhetjük el" - mondta a Reuters hírügynökségnek Giovanni Corrao, az orvosi statisztika professzora, aki az algoritmus kidolgozását vezette.

koronavírus elleni vakcina Forrás: MTI/Rosta Tibor

Lombardiának, Olaszország legnépesebb régiójának nagy szüksége van a koronavírus elleni oltásokra, de az immunizálás végrehajtás az egyik leglassúbb az országban, és nem hatékony. A Milánó környéki északi területen az olasz lakosság egyhatoda él, de ott jelentkezett a betegség okozta halálesetek közel egyharmada.

Itália decentralizált egészségügyi rendszerében a regionális kormányok döntenek az oltások rendjéről.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.