A koronavírus elleni védőoltás után, bármelyiket is kapja az ember, általános fáradékonyság,  hőemelkedés, hidegrázás tapasztalható, amelyek abszolút nem jelentenek rosszat. 

A koronavírus elleni védőoltás után jelentkező megfázásszerű mellékhatások azt jelzik, hogy a szervezet immunrendszere válaszolt az ellenanyagra. Hasonló tüneteket tapasztalhatunk, amikor megkapjuk az influenza elleni védőoltást - írja a Bild.

Forrás: Shutterstock

Komolyabb tünetek szerencsére nagyon ritkán jelentkeznek a beoltottak körében. 1000 beoltott közül átlagosan 2,2 ember fordul orvoshoz a különböző mellékhatások miatt, ezek közül pedig mindössze 0,3 az, akinél súlyosabb tünetek is jelentkeznek - ez derült ki az elismert németországi Paul Ehrilch Intézet felméréséből.

Az ismétlődő oltás esetén előfordulhatnak, hogy felerősödnek a panaszok, azonban emiatt sem kell aggódni, mert ilyenkor ez a szervezet emlékezőképességéből fakad, ami a vírus bizonyos részeivel való második találkozást követően még erőteljesebben védekezik a kór ellen - mondta Michael Worobey, az arizónai egyetem professzora.