Jót jelent, ha ezeket a mellékhatásokat tapasztalod oltás után

Forrás: AFP/Jack Guez -
mellékhatás védőoltás egészség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus elleni védőoltás után, bármelyiket is kapja az ember, általános fáradékonyság,  hőemelkedés, hidegrázás tapasztalható, amelyek abszolút nem jelentenek rosszat. 

A koronavírus elleni

védőoltás után jelentkező megfázásszerű mellékhatások azt jelzik, hogy a szervezet immunrendszere válaszolt az ellenanyagra.

Hasonló tüneteket tapasztalhatunk, amikor megkapjuk az influenza elleni védőoltást - írja a Bild.

Forrás: Shutterstock

Komolyabb tünetek szerencsére nagyon ritkán jelentkeznek a beoltottak körében. 1000 beoltott közül átlagosan 2,2 ember fordul orvoshoz a különböző mellékhatások miatt, ezek közül pedig mindössze 0,3 az, akinél súlyosabb tünetek is jelentkeznek - ez derült ki az elismert németországi Paul Ehrilch Intézet felméréséből.

Az ismétlődő oltás esetén előfordulhatnak, hogy felerősödnek a panaszok, azonban emiatt sem kell aggódni, mert ilyenkor ez a szervezet emlékezőképességéből fakad, ami a vírus bizonyos részeivel való második találkozást követően még erőteljesebben védekezik a kór ellen

- mondta Michael Worobey, az arizónai egyetem professzora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.