Müller Cecília tegnap még arról beszélt, hogy várják az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalását az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban. 

Az Európai Gyógyszerügynökség tegnap végül azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolaForrás: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Az operatív törzs mai sajtótékoztatóján Gulyás Gergely után Müller Cecília is elmondta, hogy az AstraZeneca oltóanyagot továbbra is alkalmazni fogják Magyarországon. A tisztifőorvos kiemelte, hogy Magyarországon nem találtak többlet trombózisos esetet az oltások után, sőt, a járvány előtt sokkal több trombózisos esetet jelentettek. Hazánkban az átlag populációban nincs többletmegbetegedés semmilyen vakcina miatt.