Ezzel a vakcinával indul a tömeges oltás: erre figyelmeztetnek a szakértők

kínai vakcina Sinopharm vakcina védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tegnapi napon minden eddiginél nagyobb, hatszázezer Sinopharm-oltóanyag szállítmány érkezett hazánkba és ezzel kezdetét veheti a tömeges oltás.

A tegnapi napon 600 ezer kínai vakcina érkezett hazánkba, ami azt jelenti, hogy felgyorsul a regisztráltak beoltása, így jövő héten már elérhetjük azt, hogy 4 millió magyar ember megkapta az első védőoltását.

A kínai vakcina körül elég sok rémhír keringett, sokan panaszkodtak arról, hogy hiába kapták meg mindkét védőoltást, mégsem termel antitesteket a szervezetük. A szakértők szerint azonban a gyorstesztek nem alkalmasak a vakcinák hatásának kimutatására, ezért aki erre próbálja használni őket, az téves következtetésre juthat.

Antitestek kötődnek egy koronavírussal fertőzött sejthez Forrás: Science Photo Library via AFP/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

Az immunitás eléréseben több sejt is részt vesz: az antitestek, a segítő T-sejtek, a gyilkos T-sejtek és a B-sejtek. Azoknak az embereknek, akik átestek a koronavíruson, mind a 4 összetevő jelen lehet a szervezetében, eltérő mennyiségben. A gyorstesztek már csak ezért sem megbízhatóak, hiszen mind a 4 összetevőt kellene vizsgálniuk. Van olyan gyorsteszt, amely a koronavírus N-fehérjéje ellen termelődő antitesteket mutatja ki, miközben a vakcina az S-fehérje – azaz a tüskefehérje – elleni antitestek termelődését indítja be - írja az EgészségKalauz.

Az oltás után keletkező antitestek mellett az emberek T-sejt immunitást is létrehoznak, ami ugyanolyan fontos lehet a SARS-CoV-2 vírus eltávolításában, de nehezebben mérhető. Számos külföldi szakértői cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy jelenleg az antitest megfelelő mennyiségéről, összetételéről és kimutathatóságáról sincs tudományos konszenzus, ezért óva intenek mindenkit attól, hogy saját maguk otthon egy gyorsteszt eredménye után értelmezzék a védettségüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.