Ismerd meg a felfázásra hajlamosító tényezőket, hogy elkerüld a hólyaghurutot

Forrás: Shutterstock -
felfázás megelőzés hólyaghurut urzinol2021 egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nő akkor szerez tudomást a felfázásról, amikor szembesül a kellemetlen tünetekkel. Pedig bizonyos szabályok betartásával és megfelelő higiéniával a hólyaghurut sok esetben megelőzhető lenne. Most megmutatjuk, melyek azok a tényezők, amelyekre érdemes odafigyelni, ha el szeretnénk kerülni ezt a gyakori és kényelmetlen betegséget.

Sokan azt hiszik, hogy a „felfázást" szó szerint kell érteni, ami akkor következik be, ha sokat járkálunk mezítláb a hideg kövön vagy nem öltözünk fel eléggé. Csakhogy

a felfázás valódi okai a bélrendszerben és a hüvelyben előforduló baktériumok, amelyek alap esetben nem okoznak gondot, viszont ha elszaporodnak és feljutnak a húgycsövön keresztül a hólyagba, akkor ott kellemetlen gyulladást, hólyaghurutot válthatnak ki.

Ez a fajta probléma gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, aminek pusztán anatómiai oka van, hiszen a nőknek rövidebb a húgycsöve, mint a férfiaknak, így a húgycsőnyílás körül található baktériumok akár a bőrről, a hüvelyből vagy a végbél felől rövidebb úton juthatnak fel a húgyhólyagba.

A felfázás kellemetlen tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a csípős, rossz szagú vizelet és az alhasi fájdalom. Ahhoz, hogy ezeket a panaszokat elkerüljük érdemes elsősorban a megelőzésre koncentrálni. Az alábbi tényezőkre minden esetben figyeljünk oda.

Megfelelő öltözködés

Fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözködjünk, mert, ha alulöltözünk, akkor könnyen lehűlhet a testünk, aminek következtében összeszűkülnek az ereink, romlik a húgyhólyag keringése, ezáltal pedig csökken azoknak a sejteknek a száma is, amelyek felvehetnék a harcot a különféle kórokozókkal szemben.

Ha alulöltözünk, akkor könnyen lehűlhet a testünk, aminek következtében romlik a húgyhólyag keringése Forrás: Shutterstock

Elegendő folyadék


Rendkívül fontos, hogy elegendő folyadékot jutassunk a szervezetünkbe, ellenkező esetben csökken a vizeletürítések száma, ezáltal a kórokozóknak több idejük marad a hólyag falán megtelepedni és szaporodni. Naponta fogyasszunk tehát legalább 2-3 liter folyadékot az egészségünk megőrzése érdekében!

Szex


A női gáttájék igazi „veszélyzóna", ugyanis a húgycsőnyílás közvetlen közelében található a hüvelybemenet, illetve a végbélnyílás. Közösülés során a hüvelyben található baktériumok így könnyen belesodródhatnak a húgycsőbe, ráadásul a hüvelyben"tevékenykedő" hímvessző mozgása még segíti is a haladásukat felfelé. A megelőzése érdekében a szexuális együttlétek után erősen ajánlott a vizeletürítés, amely segít elkerülni, hogy a hólyagba esetleg feljutó kórokozók ott elszaporodjanak.

Közösülés során a hüvelyben található baktériumok könnyen belesodródhatnak a húgycsőbe Forrás: Shutterstock

Egészséges hüvelyflóra


A hólyaghurut elkerülése szempontjából fontos tényező az egészséges hüvelyflóra megőrzése is. Ha elhanyagoljuk vagy éppen ellenkezőleg, túlzásba visszük az intimhigiéniát, esetleg hormontartalmú gyógyszereket szedünk, valamint nem táplálkozunk megfelelően, ezek miatt könnyen felborulhat a hüvelyben a kényes egyensúly, illetve csökkenhet a hüvelyflórában található jótékony Lactobacillusok száma. Emiatt meggyengülhet a kórokozókkal szembeni védekezőképesség, amelyek így elszaporodhatnak és máris nagyobb eséllyel érhetik el a húgycsövön keresztül a hólyagot, ahol gyulladást okoznak.

Amennyiben megtörtént a baj és az enyhe felfázás tünetet tapasztalunk, (sürgetős vizelési inger, égő érzéssel járó hólyagürítés), akkor

vizelethajtó, vagy gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényi készítményekkel is mérsékelhetjük a panaszokat.

A medveszőlő levelét például már régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban húgyúti panaszok kezelésére. Napjainkban már tudományosan is igazolt a medveszőlőlevél hatóanyagának gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása, és már nemcsak tea, hanem növényi gyógyszerek formájában is elérhető a patikában.

Amennyiben 4 napos kezelés után sem érezzük, hogy javultak volna a tünetek, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A növényi gyógyszer mellett napi két liter bőséges folyadékfogyasztás ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.