Ritkán ugyan, de előfordul, hogy valaki akár a második oltás után is megfertőződik a koronavírussal. A szakértők most elkezdték vizsgálni, mi a közös bennük.

Óva intenek az orvosok attól, hogy teljesen védettnek érezzük magunkat az oltás után, még a második alkalmat követően sem alakul ki egyből az immunitás, és nem ígérnek 100-os védelmet a vakcinák. Éppen ezért noha nagyon ritkán, de előfordult, hogy valaki azután fertőződött meg.
A szakértők elkezdték vizsgálni ezeket az eseteket, és megállapították, mi a közös bennük.

Először is az így megbetegedett páciensek kétharmada nő. 75 millió amerikai esetében 5800-an kapták el a vírust a második oltást követően. Tehát 0.0008%-os a megfertőződés aránya. Ezeknek viszont a 65 százaléka nő. Egyelőre nem tudni, mi ennek az oka.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock

A 40 százalékuk viszont 60 év feletti volt. Ennek az lehet az oka, hogy ebben a korban már több alapbetegsége van az embernek, ami befolyásolja az immunrendszer állapotát. De a vakcina éppen azért az ő esetükben különösen javasolt.

A vizsgált 5800 betegből a nagy részük tünetmentes volt, 7 százalék szorult kórházi kezelésre, és 1 százalékuk halt meg.

A szakértők szerint ez a védőoltás is úgy működik akárcsak az influenza elleni vakcina: nem nyújt 100 százalékos védettséget, de jelentősen tudja enyhíteni a tüneteket ha mégis megfertőződünk – írta a bestlifeonline.com.

 

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!