Ezeknél az embereknél fordul elő a leggyakrabban, hogy oltás után fertőződnek meg

Forrás: Shutterstock -
védőoltás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ritkán ugyan, de előfordul, hogy valaki akár a második oltás után is megfertőződik a koronavírussal. A szakértők most elkezdték vizsgálni, mi a közös bennük.

Óva intenek az orvosok attól, hogy teljesen védettnek érezzük magunkat az oltás után, még a második alkalmat követően sem alakul ki egyből az immunitás, és nem ígérnek 100-os védelmet a vakcinák. Éppen ezért noha nagyon ritkán, de előfordult, hogy valaki azután fertőződött meg.
A szakértők elkezdték vizsgálni ezeket az eseteket, és megállapították, mi a közös bennük.

Először is az így megbetegedett páciensek kétharmada nő. 75 millió amerikai esetében 5800-an kapták el a vírust a második oltást követően. Tehát 0.0008%-os a megfertőződés aránya. Ezeknek viszont a 65 százaléka nő. Egyelőre nem tudni, mi ennek az oka.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

A 40 százalékuk viszont 60 év feletti volt. Ennek az lehet az oka, hogy ebben a korban már több alapbetegsége van az embernek, ami befolyásolja az immunrendszer állapotát. De a vakcina éppen azért az ő esetükben különösen javasolt.

A vizsgált 5800 betegből a nagy részük tünetmentes volt, 7 százalék szorult kórházi kezelésre, és 1 százalékuk halt meg.

A szakértők szerint ez a védőoltás is úgy működik akárcsak az influenza elleni vakcina: nem nyújt 100 százalékos védettséget, de jelentősen tudja enyhíteni a tüneteket ha mégis megfertőződünk – írta a bestlifeonline.com.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.