Már az első COVID-19 elleni oltás is csaknem felére csökkentheti a vírus továbbadásának kockázatát

Forrás: Public Domain/Lisa Ferdinando/commons.wikimedia.org -
COVID-19 továbbfertőződés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Angol kutatók a Pfizer és az AstraZeneca vakcinákat vizsgálták 552 984 brit háztartás bevonásával.

"A Public Health of England lektorálás előtt álló közleménye szerint a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcina első adagja a beadás után 3 héttel 38-49%-kal csökkentette a SARS-CoV-2 vírus továbbadásának kockázatát az egy háztartásban élő, nem oltott kontaktszemélyek felé, azok életkorától függetlenül. Ezen felül kb. 14 nappal az első oltás után a tünetes fertőzések kialakulásának kockázata az oltottaknál 60-65%-kal csökkent.

Illusztráció Forrás: AFP

A vizsgálatban 552.984 háztartás vett részt 2-10 lakóval és legalább egy megbetegedéssel. A kutatók azon háztartásbeli kontaktszemélyek arányát vizsgálták, akik pozitív PCR-teszt eredményt mutattak 2-14 nappal a beoltott index személy megbetegedése után, szemben azon háztartásokkal, ahol a megbetegedett index személy nem volt beoltva (96.898 másodlagos eset 960.765 háztartásbeli kontaktszemélyből).
Azon háztartásokban, ahol az index beteg egyetlen AstraZeneca oltást kapott 21 vagy több nappal azelőtt, hogy pozitív lett, 3424 kontaktszemélyből 196 másodlagos esetet észleltek (5,72%). A Pfizer vakcinánál egy oltás után 21 vagy több nappal a pozitivitásig) 371 másodlagos eset fordult elő 5939 kontaktszemélyből (6,25%)" - írta posztjában a Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldal, ami szakirodalmi anyagok, hírek közreadásával foglalkozik a COVID-19 vakcinációval kapcsolatban.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.