Csak idő kérdése és Magyarországon is meg fog jelenni az indiai mutáns, ami veszélyesebb, mint az eddigi mutációk. A szakemberek szerint leginkább az oltatlanok között fog terjedni, ezért továbbra is mindenkinek azt ajánlják, hogy oltassa be magát.

Dr. Tóth Sándor és virológus szerint azért különösen veszélyes az indiai mutáns, mert hordozza a brit és dél-afrikai mutáns jellemzőit és van egy alattomos tulajdonsága is: gyorsabban terjed és rögtön tüdőgyulladást okoz - írja a Bors.

Az indiai agresszivitásában és a tüdőgyulladás felé tendálásban nagyjából megegyezik a brittel, de ennél az a különösen veszélyes, hogy a fertőzés után gyakran nem okoz kezdeti tüneteket és csak akkor derül ki a fertőzés, ha már kialakult a masszív tüdőgyulladás. Ebben van a legnagyobb veszélye"

- nyilatkozta a szakember.

Egyre közelebb az indiai mutánsForrás: Shutterstock

Az indiai variáns ráadásul új tünetekkel is járhat: ilyen a kötőhártya-gyulladás, ami a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti; emésztőrendszeri panaszok, mint a hányinger, a hányás, a hasmenés és előfordulhatnak hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés.

A szakemberek abban megegyeznek, hogy az indiai mutáns ellen véd az összes vakcina, így továbbra is a védőoltások nyújtják a legnagyobb védelmet.

Azonban a vírus folyamatosan mutálódik, és természetes kiválasztódás során kialakulhat olyan, ami ellenáll a vakcináknak. A távlati megoldás a szájon át szedhető vírusellenes gyógyszer és az oltás együttesen lehet. Számomra úgy tűnik, hogy ez már a közeljövőben megvalósulhat"

- tette hozzá a kutató virológus.

TÜNETKERESŐ
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!