A legkisebb mennyiségű alkohol is durván rombolja az agyat: nincs biztonságos fogyasztás

Forrás: Thinkstock -
agy alkoholfogyasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már az alcsony mennyiségű, mérsékelt alkoholfogyasztás is károsítja az agyat.  Erre jutott egy friss kutatás, amelyben 25 ezer embert vizsgáltak. 

Nincs biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás az agy számára, még a „mérsékelt" alkoholfogyasztás is hátrányosan érinti annak szinte minden részét - derült ki az Egyesült Királyságban több mint 25 000 emberrel végzett tanulmányból.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány - amelyet még szakértő vizsgálatnak vetnek alá - azt mutatja, hogy minél több alkoholt fogyasztunk, annál jobban károsítjuk az agyunkat, ráadásul úgy tűnik, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben nemcsak az agy egyes területei roncsolódnak, hanem az egésze.

Az elemzéseket az Egyesült Királyság Biobankjának adatbázisának segítségével végezték, amelynek célja, hogy segítse a kutatókat a környezetei és genetikai tényezők dekódolásában. Pontosan 25 378 résztvevő adatait elemezték, életkor, nem, végzettség, alkoholfogyasztás, agyméret és egészségi állapot alapján - írja a Guardian.

Ha ezeket tapasztalod magadon, akkor túl sok alkoholt iszol

Az alkohol rengeteg problémát tud okozni, a függőség pedig olyan gyorsan kialakulhat, hogy szinte észre sem vesszük. Sokáig ugyanis tagadásban él az, akinek gondjai vannak az itallal, és csak akkor eszmél fel, amikor már komoly addikció alakult ki, ha feleszmél valaha. Vannak jelei annak, ha az alkohol kezdi átvenni az irányítást az életünk felett, figyeljünk és még időben próbáljunk tenni ellene. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.