Gulyás Gergely ma bejelentette, hogy az 5,5 millió beoltott elérését követően, más egyéb lazítások mellett, gyakorlatilag megszűnik a maszkviselési előírás. De mit szól ehhez a virológus?

Az 5 és fél millió beoltottat várhatóan hétfőn fogjuk elérni, utána pedig a maszkokat, remélhetőleg végleg eltehetjük.

"Kockázatos, de megléphető döntés volt - kezdte a Blikknek Rusvai Miklós virológus, majd így folytatta - Minden lazítás kockázatnövelő tényező, így ez is az. Ilyen tényező még a tömegrendezvények megtartása, és a delta (indiai) variáns megjelenése is Magyarországon."

Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az MTA doktoraForrás: YouTube

 Ám a szakember szerint vannak kockázatcsökkentő tényezők is:
"Az egyik a viszonylag magas átoltottság: az oltható korú lakosság közel 70 százaléka már legalább egy oltást megkapott. A másik csökkentő tényező a nyár, hiszen ebben az időjárásban a vírus nagy mértékű terjedése nem valószínű.
Nem gondolnám, hogy ennek az intézkedésnek a hatására bevadulna a járvány. Nagyon kell viszont figyelni a szennyvízadatokat, mert ez 10-14 napra előre jelzi a járványgörbe későbbi alakulását."

 

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!