Rusvai Miklós virológus elárulta, mennyi ideig kell még viselnünk a maszkot

Forrás: YouTube -
lazítás maszkviselés maszkhasználat Rusvai Miklós Virológus enyhítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gulyás Gergely ma bejelentette, hogy az 5,5 millió beoltott elérését követően, más egyéb lazítások mellett, gyakorlatilag megszűnik a maszkviselési előírás. De mit szól ehhez a virológus?

Az 5 és fél millió beoltottat várhatóan hétfőn fogjuk elérni, utána pedig a maszkokat, remélhetőleg végleg eltehetjük.

"Kockázatos, de megléphető döntés volt - kezdte a Blikknek Rusvai Miklós virológus, majd így folytatta - Minden lazítás kockázatnövelő tényező, így ez is az. Ilyen tényező még a tömegrendezvények megtartása, és a delta (indiai) variáns megjelenése is Magyarországon."

Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az MTA doktora Forrás: YouTube

Ám a szakember szerint vannak kockázatcsökkentő tényezők is:
"Az egyik a viszonylag magas átoltottság: az oltható korú lakosság közel 70 százaléka már legalább egy oltást megkapott. A másik csökkentő tényező a nyár, hiszen ebben az időjárásban a vírus nagy mértékű terjedése nem valószínű.
Nem gondolnám, hogy ennek az intézkedésnek a hatására bevadulna a járvány. Nagyon kell viszont figyelni a szennyvízadatokat, mert ez 10-14 napra előre jelzi a járványgörbe későbbi alakulását."

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.