Többórás műtéten esett át Ferenc pápa: újabb hírek érkeztek az állapotáról

Forrás: MTI/EPA/Vatikáni Média -
operáció műtét Ferenc pápa állapot egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap délután vonult be a római Gemelli-klinikára Ferenc pápa, ahol egy többórás beavatkozáson esett át. Matteo Bruni szentszéki szóvivő közölt friss hírt az állapotáról.  

"Jól van a műtét után Ferenc pápa" - közölte vasárnap éjfél előtt közleményében Matteo Bruni szentszéki szóvivő. Bruni részletekbe nem bocsátkozva arról is tájékoztatott, hogy a 84 éves egyházfő szervezete "jól reagált" a beavatkozásra.

Ferenc pápa a hírek szerint jól viselte a beavatkozást Forrás: MTI/EPA/Vatikáni Média

Az előre tervezett műtétet az esti órákban hajtotta végre altatással a római Gemelli-klinikán Sergio Alferi orvosprofesszor és kilenc munkatársa. A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint

a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad. Az egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra.


A pápák kórházaként ismert Gemelli katolikus klinika Vatikánváros közelében található. Szemtanúk szerint Ferenc pápa közvetlenül a vasárnap délben mondott úrangyala imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, gépkocsin elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment.

A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték.


Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott. A legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a "harmadik Vatikánnak" nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után.

Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt - írja az MTI.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.