A megelőzés mindennél fontosabb: Így őrizd meg a hüvelyflórád egészségét

egészség megőrzés vitagyn2021 hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges hüvelyflóra fenntartása minden nő számára elengedhetetlen, ugyanis ennek hiányában az újra és újra előtörő hüvelyfertőzések megkeseríthetik a mindennapjainkat. A megfelelő diagnózis felállítása és a panaszok helyes kezelése mellett nagyon fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni a kialakulásukat és persze a visszatérésüket is. Most megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk a kellemetlen hüvelyi fertőzésekkel.

A hüvely egészséges állapotának fenntartásához a legfontosabb a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyának megőrzése. Ha ez az egyensúly megbomlik az intimzóna enyhén savas kémhatása megváltozik, a hüvelyben élő kórokozó baktériumok pedig gyorsan el tudnak szaporodni. Mindez a mindennapi komfortérzetünkre és, a szexuális életünkre egyaránt negatív hatással lehet.

Mitől borulhat fel az egyensúly?

A hüvelyflóra megváltozását számos tényező okozhatja:

egy antibiotikumkúra, az elégtelen, vagy túlzásba vitt intim higiénia, a rossz törlési irány WC-használat után, a gyakori, indokolatlanul végzett irrigálás

– és így tovább. A női szervezetben zajló jelentős hormonális változások (fogamzásgátlók szedése, várandósság, változókor), bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő), krónikus betegségek (diabétesz) vagy pszichés okok (lelki trauma vagy tartós stressz) is szerepelhetnek a hüvelyflóra megváltozásának hátterében.

Pszichés okok, lelki trauma vagy tartós stressz is szerepelhetnek a hüvelyflóra megváltozásának hátterében Forrás: Shutterstock

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Amennyiben úgy látjuk, hogy megváltozott a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe vagy szaga, emellett pedig viszkető érzést is tapasztalunk, érdemes mihamarabb felkeresni a nőgyógyászunkat. Azért is érdemes ezt megtenni, mert a szexuális úton terjedő fertőzések – számos egyéb figyelmezető tünet mellett – ugyancsak a hüvelyfolyás változásával járnak.

A panaszok okának tisztázása után a szakorvos által javasolt célzott kezelés mellett nagyon fontos a hüvely enyhén savas közegének, valamint a védő hatású tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) állományának helyreállítása. Erre a célra számos készítmény kapható recept nélkül a patikákban.

Hogyan kerülhetőek el a kellemetlen tünetek, fertőzések?

Kerüljük az illatosított intim mosakodó szerek használatát!

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az intim területeknél az alapos tisztítás elengedhetetlen és ajánlott, pedig az illatosított mosakodószerek gyakori használatával sokkal inkább ártunk, mint segítünk. A vagina ugyanis öntisztuló testtájék: - ha túlzásba visszük a mosakodószerek használatát, azzal a hüvely saját védelmi rendszerét borítjuk fel. Már kialakult intim fertőzések esetén különösen sokat árthatunk vele, ráadásul a probléma visszatérésének esélyét is növeljük. A külső nemi szervek lemosásához olyan készítményt használjunk, amely nem tartalmaz illatanyagot, a hüvely belső tisztítása pedig tilos.

Kerüljük az illatosított intim mosakodó szerek használatát Forrás: Shutterstock

Válasszuk pamutból készült alsóneműt!

Az sem mindegy, hogy milyen alsóneműt viselünk, a műszálas és szűk fehérneműk ugyanis akadályozzák a megfelelő szellőzést, és kitűnő táptalajt biztosítanak a baktériumok, gombák elszaporodásához. A legjobb, ha mindig pamutból készült alsóneműt választunk.

Antibiotikum szedésekor ügyeljünk a hüvelyflóra védelmére!

Gyógyszeres kezelés alatt fontos, hogy gondoskodjunk a hüvelyflóra védelméről is, ugyanis ezek a gyógyszerek a kórokozók mellett a szervezetünkben élő jótékony baktériumokat is megtizedelhetik. Emiatt pedig gyengülhet a saját védelmi rendszere, és könnyebben alakulhatnak ki különböző intim fertőzések.

Figyeljünk a megfelelő mosdó-használatra!

WC-használat után mindig tartsuk be a helyes törlési irányt: minden esetben elölről hátrafelé töröljünk, hogy véletlenül se kerüljenek székletmaradványok a hüvelybe. Ha sokat fertőtlenítjük a vécédeszkát, arra is figyeljünk oda, hogy fertőtlenítőből semmiképp ne juthasson a hüvelybe, mert felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Vécépapírból legjobb, ha illat- és színezékmentes változatot használunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.