A méhnyaknyák egy váladék, nedvesség, amit a nők a hüvelyükben éreznek. Ez a női szervezet egyik legtermészetesebb jelensége, hiszen ez nem egy kóros állapot.

Nem kell megijedned, ha a peteérésed környékén egy sűrű, áttetsző, nyúlós nyák jelenik meg a hüvelyedben. Ez a váladék kulcsfontosságú szerepet tölt be a teherbeeséskor, az állagát tekintve pedig meghatározza egy nő ciklusának termékeny napjait.

A méhnyak mirigyei választják ki a méhnyaknyákot. A nyák termelődéséért pedig az ösztrogén hormon a felelős. A méhnyaknyák sűrűsége és mennyisége a menstruációs ciklustól függően változik.

A nyák a felelős a spermiumok életben maradásáért. Ha egy nő nem a termékeny időszakát éli, akkor a hüvely környezete savas. A ragacsos, nem termékeny típusú nyák nem a spermiumok barátja, mivel így nem tudnak mivel táplálkozni, és nem tudnak benne rendesen mozogni. Emiatt pár órát követően elpusztulnak. Viszont ha a termékeny időszakról beszélünk, amikor a nyák nyúlós, ilyenkor a spermiumok könnyedén bejutnak a méhnyakon át a méhbe és a petevezetékbe. A spermiumok tápláléka a termékeny nyák, és a méhnyakban várják meg az ovulációt, így akár 5 napig is képesek életben maradni a női testben. 

A méhnyaknyák sűrűsége és mennyisége a menstruációs ciklustól függően változikForrás: Shutterstock

A méhnyaknyák minden hónapban 5-8 napon keresztül termelődik a hüvelyben. A hüvely kémhatása enyhén savas, ez pedig rosszul hat a spermiumokra, így azok néhány órán belül életképtelenekké válnak és elpusztulnak. Ezzel szemben a termékeny méhnyaknyák lúgos hatású, ezáltal pedig megvédi a spermiumokat, aminek köszönhetően azok 3-5 napig képesek a női szervezetben az életben maradásra. 

A méhnyaknyák olyan közeget biztosít a hímivarsejtek számára, amelyben könnyedén a megfelelő irányba tudnak úszni, hogy időben találkozzanak a petevezetékben lévő petesejttel. 

A nyáknak négy típusát különböztetjük meg:

Az első típusba tartozik a legkevésbé termékeny. A menstruációt követően termelődik a legkevesebb méhnyaknyák. Előfordulhat, hogy ilyenkor nem is termelődik semmilyen váladék, ezért ebben a szakaszban van a legkisebb esélye a teherbeesésnek.

Előfordulhat, hogy ilyenkor nem is termelődik semmilyen váladék, ezért ebben a szakaszban van a legkisebb esélye a teherbeesésnekForrás: Shutterstock

A második típus az alacsony termékenység, aminek a jele, hogy a menstruáció végét követően híg, világos, fehér színű váladékozás jelenik meg. Megindul a 2. típusú méhnyaknyák termelése, azonban a teherbeesés esélye ilyenkor is elég alacsony.

A harmadik típusa magas termékenység: ahogy a petesejted kezd megérni, a szervezet elkezdi a harmadik típusú méhnyaknyák termelését. Ez a sűrűbb váladék krémes, fehéres, sárgás színű és ragacsos az állaga. Ez az előjele a legtermékenyebb időszakunknak.

A négyes típus a legtermékenyebb, hiszen a szervezet felkészül az ovulációra és ekkor termeli a legtöbb méhnyaknyákot. A négyes típusú váladék átlátszó színű és nyúlós, a nyers tojásferhérjéhez hasonlíthatjuk. A teherbeesés esélye ilyenkor kétszer háromszor akkora.