II. Erzsébet királynő sorra mondja le a programjait orvosai utasításra, ami sokakat aggodalommal tölt el, hiszen a palota nem hozta nyilvánosságra, mi az oka ennek az elővigyázatosságnak. 

II. Erzsébet királynő egészségi állapota egyre nagyobb aggodalommal tölt el mindenkit, hiszen a királynő sorra mondja le a porgramjait, méghozzá orvosai tanácsára. A tervekkel ellentétben nem utazik el a skóciai Glasgowban rendezendő jövő heti nemzetközi klímacsúcsra a brit uralkodó. A Buckingham-palota kedd esti bejelentése szerint II. Erzsébet királynő előre rögzített üdvözlőbeszédben köszönti majd a nemzetközi rendezvény vendégeit.

Néhány napon belül ez a második jelentősebb program, amit a 95 esztendős uralkodó lemondott.
Múlt szerdán a palota azt közölte, hogy a királynő lemondta észak-írországi látogatását, és "vonakodva ugyan", de elfogadta orvosai tanácsát, hogy néhány napot töltsön pihenéssel.

II. Erzsébet állapotáról nem árultak el részleteketForrás: AFP/Chris Jackson

A múlt hét második felében az udvar bejelentette azt is, hogy II. Erzsébet királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából", de már csütörtök délben visszatért rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba.

A palota keddi közleménye szerint a királynő - miután orvosai továbbra is azt tanácsolják, hogy pihenjen - jelenleg könnyített munkarendben dolgozik a windsori kastélyban. Az udvar kedden felvételeket tett közzé arról, hogy a királynő videókapcsolaton keresztül audienciákat tartott több nagykövet részvételével.

Az udvar keddi tájékoztatása szerint Őfelsége sajnálkozással ugyan, de úgy döntött, hogy nem utazik Glasgowba, így nem lesz jelen a COP26 klímacsúcs jövő hétfőn esedékes esti fogadásán".
A Buckingham-palota szóvivője szerint a királynő csalódottan vette tudomásul, hogy nem vehet részt a fogadáson, de rögzített videóüzenetben köszönti majd az egybegyűlt küldötteket.

A palota továbbra sem részletezte, hogy a királynőt milyen okokból tanácsolták el orvosai az utazástól.
II. Erzsébet királynő múlt heti rövid kórházi tartózkodásának okáról sem hangzott el részletes tájékoztatás. Ez összhangban van azzal a hagyományos gyakorlattal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A brit uralkodó április 21-én töltötte be 95. életévét. A születésnap azonban hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt, mivel II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg április 9-én, néhány héttel századik születésnapja előtt elhunyt. Az uralkodó és Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját - írja az MTI.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!