Nyomasztó: már a 12 év alatti gyerekeknél is megjelentek a koronavírus tünetei

Forrás: 123rf.com -
covid gyerekek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus az oltatlanok között terjed a legerőszakosabban, nemcsak a 12-18 évesek, de a magyar szabályok értelmében a még be nem oltható 12 év alattiak között is egyre több a fertőzött. 

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökének nyilatkozata alapján már kijelenthető, hogy hétről hétre egyre több gyerek fertőződik meg koronavírussal, ezért nagy szükség volt a korosztály oltásának lehetővé tételére.

Havasi Katalin elmondása szerint korábban az volt jellemző, hogy ha az egyik szülő megbetegedett, akkor a gyerekek alig érzékelhető tünetekkel megúszták a fertőzést. Most azonban látható, hogy a fiataloknál is megjelentek a tünetek. Az egyesület elnöket szerint, amíg a kicsiket nem lehet beoltatni, addig a szülők védettségén van a hangsúly- írja a Bors.

A Pfizer által kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében. Forrás: Shutterstock

Zacher Gábor nagyon fontosnak tartaná a 12 éven aluliak oltását – feltéve, ha azt hamarosan az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezi.

Eközben az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tanácsadó testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy az 5 és 11 év közöttiek számára is javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari, valamint a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadatását.

Az előírásoknak megfelelően az ellenanyagot két 10 mikrogrammos adagban, három hetes különbséggel adhatják majd be, ami a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmadát jelenti.

A Pfizer által kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, és 91 százalékban hatásosnak bizonyultak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében.

Ez is érdekelhet: Kiderült, hogy meddig nyújt védelmet a Pfizer emlékeztető oltása

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.