Minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul az alapellátásban

Forrás: Shutterstock -
gyógyszergyártás Magyosz Dr. Orbán István Emlékérem évforduló konferencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik: a nemzet és külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Az alapellátásban jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág.

Magyarország gyógyszer-külkereskedelme a visegrádi országokkal összevetve is kiemelkedő: egyedül hazánkról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult.

A koronavírus járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy történelme van a gyógyszergyártásnak, és így biztos lábakon áll a termelés. 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást.

Minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul az alapellátásban Forrás: Shutterstock

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) immáron 31 éve, 30 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként működik. A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az évfordulóról azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg.
Az ünnepélyes évforduló alkalmából 2021. november 26-án immáron harmadik alkalommal szervezi meg a magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét. Az „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar – 1 évtized / 3 évtized" című konferencia előadói többek között Magyarország versenyképességéről, az elmúlt egy év eredményeiről, a hazai gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről, a COVID-19 társadalmi és gyógyszeripari hatásairól, valamint a legjelentősebb gyógyszerfejlesztésekről adnak tájékoztatást.

A konferenciát megelőző napon egy ünnepélyes díjátadóval egybekötött állófogadáson Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke átadja az alapítójáról elnevezett, a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított díjat, a Dr. Orbán István Emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. Az érem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenység, munkásság, életmű vehető figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul, hozzájárult a magyar gyógyszeripar hazai és nemzetközi szintéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.