A gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik: a nemzet és külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató, és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Az alapellátásban jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul, a hazai ellátás biztonságának szempontjából tehát létfontosságú az iparág.

Magyarország gyógyszer-külkereskedelme a visegrádi országokkal összevetve is kiemelkedő: egyedül hazánkról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult.

A koronavírus járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy történelme van a gyógyszergyártásnak, és így biztos lábakon áll a termelés. 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, amely nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást.

Minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul az alapellátásbanForrás: Shutterstock

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) immáron 31 éve, 30 tagvállalatot tömörítő civil szervezetként működik. A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, az évfordulóról azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg.
Az ünnepélyes évforduló alkalmából 2021. november 26-án immáron harmadik alkalommal szervezi meg a magyarországi gyógyszeripar legfontosabb nyilvános szakmai rendezvényét. Az „Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar – 1 évtized / 3 évtized" című konferencia előadói többek között Magyarország versenyképességéről, az elmúlt egy év eredményeiről, a hazai gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről, a COVID-19 társadalmi és gyógyszeripari hatásairól, valamint a legjelentősebb gyógyszerfejlesztésekről adnak tájékoztatást.

A konferenciát megelőző napon egy ünnepélyes díjátadóval egybekötött állófogadáson Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke átadja az alapítójáról elnevezett, a hazai gyógyszeripar fejlődése érdekében tett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított díjat, a Dr. Orbán István Emlékérmet a tavalyi és az idei év díjazottjainak. Az érem odaítélésénél olyan tudományos, gazdasági vagy társadalmi, illetve közszolgálati tevékenység, munkásság, életmű vehető figyelembe, amely jelentős mértékben, közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul, hozzájárult a magyar gyógyszeripar hazai és nemzetközi szintéren való elismertségéhez, jó hírnevének fenntartásához, megerősítéséhez.