Megvan az eredmény: Kiderült, hatásos-e a Pfizer az omikron ellen

Forrás: Shutterstock -
WHO hatásos a pfizer az omikron ellen Egészségügyi Világszervezet koronavírus Pfizer Pfizer omikron
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus legújabb variánsa, az omikron a korábbi változatoknál gyorsabban fertőz, ám hiába található benne nagyszámú mutáció, mégis gyengébb, mint a még mindig emberek millióit megtámadó delta.

Az omikronban a mutációk a tüskefehérjét érintik, a vírus azon alkotóelemét, ami ellen a legtöbb vakcinát kifejlesztették. Sokakban felmerült ezért a kérdés, hogy a már beadatott oltóanyagok hatásosan lesznek-e képesek felvenni a harcot az új variánssal szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet előzetes vizsgálatai alapján megvan az eredmény.

Az oltással megelőzhetőek a súlyos szövődmények Forrás: Shutterstock

A szervezet szerint a Pfizer továbbra is véd a koronavírussal szemben, és képes felvenni a harcot az omikron okozta fertőzéssel is. A szakértők kiemelték, hogy a harmadik, ismétlő oltás felvétele ismét 90% fölé emeli a szervezet védekezőképességét, aminek köszönhetően nagyobb hatékonysággal áll ellen a súlyos szövődményeknek.

Ezt erősítette meg Rusvai Miklós is. A virológus szerint elképzelhető, hogy az új mutáns ellen csökken a Pfizer hatékonysága, de így is magas védettséget nyújt. 100 emberből 80 biztosan nem betegszik meg, 15-nél pedig enyhe tüneteket tud okozni a vírus, az oltottak körében a súlyos megbetegedés vagy a Covid-halál elkerülhető – hangzott el a Tényekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.