maszkkal a vírus ellen maszkviselés omikron Maszk koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakemberek január közepére várják az ötödik hullám berobbanását, amit a nemrég felfedezett új variáns, az omikron okoz majd. A koronavírus új mutációja sokkal jobban fertőz, mint a korábbiak.

Habár az omikron nagyobb hatékonysággal képes megfertőzni az embereket, mégsem okoz olyan súlyos szövődményeket, mint a delta variáns. Ennek ellenére nem szabad félvállról venni a védekezést, hiszen bizonyítottan csak az oltás, a maszkviselés és a higiéniás szabályok együttes alkalmazása nyújt elegendő védelmet a vírus ellen.

Az új variáns megjelenésével azonban sokakban felmerülhetett a kérdés:

Vajon elég védelmet nyújtanak-e az eddig használt maszkok?

A szakértők szerint nem elég az egyrétegű maszk Forrás: 123rf.com

A sima, egyrétegű textilmaszk véd a legkevésbé. Sokkal biztonságosabb, ha többrétegű maszkot hordunk, vagy kettőt veszünk fel egyszerre. Érdemes kombinálni a különböző változatokat, és például együttesen alkalmazni a kék orvosi, valamint az egyrétegű textilmaszkokat.

A legnagyobb védelmet a vírusok belélegzése ellen az N95, az FFP vagy a KF94 jelzésű maszkok nyújtják.

Ezek ugyanis tökéletesen illeszkednek az arcformához, lezárva minden rést, megakadályozva a kórokozók bejutását a légzőszervekbe. Az ilyen maszkok esetében nincs szükség a kettős viselésre – írta meg a Ripost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.