Ekkor érkezik az omikron ellen kifejlesztett vakcina

Forrás: Shutterstock -
vakcina omikron oltás omikron vakcina koronavírus omikron elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több országban indult be az ötödik hullám, amelyet egyértelműen a koronavírus új mutációja, az omikron robbantott be. A tudósok egy ideje már dolgoznak a variáns elleni vakcinán és úgy tűnik, nyáron már akár olthatnak is vele.

A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet vezetője, Klaus Cichutek elmondása szerint az mRNS technológiára épülő vakcinagyártók már elkezdték kifejleszteni az omikronhoz igazított oltóanyagokat. Ezzel párhuzamosan pedig zajlik ezen készítmények engedélyeztetési eljárása, ami a tervek szerint az év első felében le is zárulhat.

Vitáznak az orvosok

Cichutek kitért arra is, hogy a szakembereket megosztja az új vakcina fejlesztésének iránya. Nincs még eldöntve, hogy csak az új mutáció, az omikron ellen fejlesszenek oltóanyagot, vagy alkossanak meg egy olyan vakcinát, ami szélesebb körben, az új variánsokkal szemben is hatékony tudna lenni.

Az ismétlő oltások is hatásosak az omikron ellen Forrás: Shutterstock

A német szakember azonban hozzátette, hogy az adatok azt támasztják alá, hogy a jelenleg forgalomban lévő vakcinák is hatásosak, az emlékeztető oltások pedig jelentősen erősítik a védelmet az omikronnal szemben is – írja az egeszsegkalauz.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.