Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői Oroszországba látogattak, hogy ellenőrizzék a Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének eljárását. 

A szakértők véleménye az eljárásról pozitív volt, Gyenisz Logunov, a Gamaleja Központ helyettes vezetője pedig abban bízik, hogy az elkövetkező hónapokban megoldódik az oltóanyag-előállítási szabványok harmonizációjának kérdése az ügynökséggel - írja a Bors.

Nyíregyháza, 2021. május 20. Az összes Magyarországon elérhető vakcina – balról jobbra: AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V első és második adagja, Janssen, Sinopharm és Pfizer-BioNTech - felhasznált ampullái Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos rendelőjében 2021. május 20-án. MTI/Balázs AttilaForrás: MTI/Balázs Attila

Oroszország 2021. január 29-én kérelmezte az EMA-tól a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata (rolling review), amelynek keretében az ügynökség megállapítja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak, március 4-én kezdődött meg.

Korábban az Interfax orosz hírügynökség egy kormányzati forrása azt mondta, hogy a Szputnyik V regisztrációjával kapcsolatban a problémák "politikai indíttatásúak".