Így vehetik igénybe a magyar orvosi ellátást az Ukrajnából érkező menekültek

Fotó: Polyák Attila - Origo -
orvosi ellátás Orosz-ukrán háború menekültek kórház ingyenes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden akut, sürgős esetben biztosítja az ukrajnai háború miatt menekülők egészségügyi ellátását a Semmelweis Egyetem. Szükség esetén erre fokozott humánerőforrás-kapacitást is biztosít. Az intézmény emellett lehetőséget ad az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak és hallgatóknak munkájuk, illetve tanulmányaik folytatására magyar, angol és német nyelven – jelentette be dr. Merkely Béla rektor.

Négy területen is segítséget nyújt a Semmelweis Egyetem az Ukrajnából menekülőknek. Akut, sürgősségi esetben – az érvényben lévő egyezmény alapján – az ukrán állampolgárok jogosultak Magyarországon egészségügyi ellátásra. A mostani helyzetben erre szükség esetén többlet humánerőforrás-kapacitást is biztosít az egyetem – mondta el dr. Merkely Béla rektor.

Az intézmény készen áll arra, hogy az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak valamint hallgatóknak lehetőséget biztosítson munkájuk, illetve tanulmányaik folytatására magyar, angol vagy német nyelven.

Az ingyenes magyar orvosi ellátás igénybevételéhez nincsen másra szükség, csak az útlevél felmutatására.

Dr. Merkely Béla Péter Széchenyi-díjas magyar orvos, kardiológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora Fotó: Polyák Attila - Origo

A Semmelweis Egyetem kollégiumaiban eddig 35, korábban Ukrajnában tanuló, bangladesi, ghánai és iráni orvostanhallgatót helyeztek el, és folyamatban van további nemzetközi orvostanhallgatók befogadása is. Dr. Merkely Béla rektor és dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes hétfőn személyesen találkozott az érintett hallgatókkal a Balassa János Kollégiumban, és tájékoztatták őket arról, hogy a szükséges ügyintézéseket követően, hétfőtől folytathatják a Semmelweis Egyetemen tanulmányaikat angol nyelven, amennyiben igényt tartanak erre.

Szükség esetén az intézmény további egyetemistáknak, valamint az ukrajnai kötődésű hallgatók családjának is segítséget nyújt az elhelyezésben, ehhez most folyik annak felmérése, hogy milyen közösségi tereket lehet mobilizálni erre a célra.

Az egyetem létrehozott egy adományátvételi pontot is a Műszaki Főigazgatóság Központi Raktárjában (1102, Budapest, Liget u. 22.), ahol 2022. február 28. (hétfő) és március 6. (vasárnap) között minden nap 14.00-től 20.00-ig várják a következő adományokat:

  • általános vény nélküli gyógyszerek, láz és fájdalomcsillapítók, kötszerek
  • gyermek vitaminok, bébiétel, pelenka, nedves törlőkendő, gyermek tisztálkodási és ápolószerek
  • maszkok, fertőtlenítő szerek
  • háztartási papíráru, WC-papír, papírtörlő
  • eldobható evőeszközök
  • tisztálkodási szerek, fogkefe, fogkrém, női higiénés termékek, egészségügyi betét
  • takarók, hálózsákok, polifoam matracok
  • elemek, elosztók, hosszabbítók, zseblámpák
  • konzervek, tartós élelmiszer, energiaszeletek, müzliszeletek, csokik
  • állateledel konzervek

Az ide érkező adományokat az országos adománygyűjtés keretében juttatjuk el az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtöktől szerda éjfélig. Ezen információk alapján ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.