Sokkoló eredmény: ezzel kell szembenézniük azoknak, akik átestek a koronavírus-fertőzésen

Forrás: AFP -
kutatás koronavírus fertőzés Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzést követő hat hónapban rendkívül megnő a vérrög kialakulásának kockázata – derült ki egy svédországi tanulmányból.

Svéd kutatók több mint egymillió olyan ember egészségi állapotát követték nyomon, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív volt, és összehasonlították őket négymillió olyan azonos korú és nemű emberrel, akiknek a tesztje negatív lett.

Azok szervezetében, akik megfertőződtek koronavírussal, nagyobb valószínűséggel alakul ki vérrög, különösen azoknál a betegeknél, akiknek kórházi kezelésre volt szükségük.

Azok a betegek is ugyanilyen magas rizikónak vannak kitéve, akik koronavírus első hullámában betegedtek meg.

A koronavírus-fertőzést követő hat hónapban súlyosan megnő a vérrög kialakulásának a kockázata – derült ki egy svédországi tanulmányból Forrás: AFP

A kutatásból tehát kiderült, hogy lábban a vérrögök és a mélyvénás trombózis veszélye akár három hónapig is fennáll. A tüdőembólia veszélye hat hónapig tart, még a belső vérzés, például a sztrók mindössze két hónapig.

A koronavírussal megfertőződött betegek közül tízezerből négynél alakult ki trombózis, még tizenheten kaptak tüdőembóliát. Ez a negatív teszttel rendelkezők esetében mindkét esetben egyetlen embert érintett.

Ez a tanulmány is megerősíti, hogy mennyire fontos a védőoltás felvétele. Ugyanis a védőoltás felvétele után is előfordulhat a vérrög kialakulása, de a kockázata jóval kisebb - olvasható a tanulmányban.

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.