A legújabb kutatások szerint egy ősi indiai fűszer, vagyis a kardamom, és az abból kivont vegyület elősegítheti a mellrákot okozó tumorsejtek pusztulását. Gyógyító hatása különösen igaz az úgynevezett tripla-negatív emlőrákra. 

Az emlőrák többféle kórkép gyűjtőfogalma. Típusait a tumorsejtek felszínén lévő receptorok alapján lehet egymástól elkülöníteni. Háromféle receptor van: az ösztrogén receptor, a progeszteron receptor és a humán epidermális növekedési faktor receptor. Ennek a betegségnek az egyik súlyos formája a korábban említett tripla-negatív emlőrák - írja a medicalnewstoday.com

Hogyan segíthet a kardamom? 

Megakadályozza a szervezetben a 

  1. a gyulladást,
  2. az oxidatív stresszt,
  3. és más rákkeltő folyamatokat.

 A végzett kutatás két sejtvonalra, fehérjére koncentrált. 

A PD-1, vagyis a "programozott sejthalál fehérje 1" olyan fehérje, amely a T-sejteken, vagyis azokon az immunsejteken jelenik meg, amelyek védik a szervezetet a fertőzésektől, és segítenek elpusztítani a rákos sejteket. A PD-L1, vagy "programozott sejthalál ligandum 1" pedig olyan fehérje, amely nagy mennyiségben megtalálható az antigénprezentáló sejteken, valamint bizonyos rákos sejteken. Ha ez a kettő kötődik egymáshoz, akkor megakadályozhatják, hogy a T-sejtek megtámadjanak más sejteket is - írja a HáziPatika.com.

A kardamom több, mint fűszer.Forrás: Shutterstock

Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a kardamoninkezelés mindkét sejtvonalnál a rákos sejtek életképességének csökkenését eredményezték.