Gyógyíthatja a mellrákot: ezt az ősi indiai fűszert kell fogyasztani a legújabb kutatások szerint

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer mellrák kardamom egészség emlőrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb kutatások szerint egy ősi indiai fűszer, vagyis a kardamom, és az abból kivont vegyület elősegítheti a mellrákot okozó tumorsejtek pusztulását. Gyógyító hatása különösen igaz az úgynevezett tripla-negatív emlőrákra. 

Az emlőrák többféle kórkép gyűjtőfogalma. Típusait a tumorsejtek felszínén lévő receptorok alapján lehet egymástól elkülöníteni. Háromféle receptor van: az ösztrogén receptor, a progeszteron receptor és a humán epidermális növekedési faktor receptor. Ennek a betegségnek az egyik súlyos formája a korábban említett tripla-negatív emlőrák - írja a medicalnewstoday.com.

Hogyan segíthet a kardamom?

Megakadályozza a szervezetben a

  1. a gyulladást,
  2. az oxidatív stresszt,
  3. és más rákkeltő folyamatokat.

A végzett kutatás két sejtvonalra, fehérjére koncentrált.

A PD-1, vagyis a "programozott sejthalál fehérje 1" olyan fehérje, amely a T-sejteken, vagyis azokon az immunsejteken jelenik meg, amelyek védik a szervezetet a fertőzésektől, és segítenek elpusztítani a rákos sejteket. A PD-L1, vagy "programozott sejthalál ligandum 1" pedig olyan fehérje, amely nagy mennyiségben megtalálható az antigénprezentáló sejteken, valamint bizonyos rákos sejteken. Ha ez a kettő kötődik egymáshoz, akkor megakadályozhatják, hogy a T-sejtek megtámadjanak más sejteket is - írja a HáziPatika.com.

A kardamom több, mint fűszer. Forrás: Shutterstock

Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a kardamoninkezelés mindkét sejtvonalnál a rákos sejtek életképességének csökkenését eredményezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.