A hólyaghurut leggyakoribb kiváltó okai: ezektől fázhatsz fel

Forrás: Shutterstock -
felfázás tünetek hólyaghurut urzinol2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nő abban a tudatban él, hogy csak hűvös időben, a hideg kövön ülve fog felfázni. Ez hatalmas tévhit. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a felfázásról és a kiváltó okairól.

A felfázást nem minden esetben kell szó szerint érteni, mivel nem csak abban az esetben következik be, ha mezítláb mászkálunk a hideg kövön, vagy ha nem az évszaknak megfelelően öltözködünk. A felfázásért leginkább a bélrendszerben és a hüvelyben előforduló baktériumok a felelősek. Ha elszaporodnak, könnyen feljutnak a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, ahol kellemetlen gyulladást, hólyaghurutot válthatnak ki.

A felfázás sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Ennek pusztán anatómiai oka van: mivel a nőknek rövidebb a húgycsövük, mint a férfiaknak, így a húgycsőnyílás környékén található baktériumok sokkal gyorsabban feljuthatnak a húgyhólyagba.

A felfázás leggyakoribb tünetei közé tartozik a sűrű vizelési inger, a csípős, kellemetlen szagú vizelet és az alhasi fájdalom. Most összegyűjtöttük a hólyaghurut leggyakoribb kiváltó okait, amelyeket ismerve nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a fent felsorolt kellemetlen tüneteket.

Forrás: Shutterstock

1. Szex

A hüvelybemenet, valamint a végbélnyílás a húgyhólyagba vezető húgycső nyílásának közvetlen közelében található. Szexuális együttlét alkalmával a hüvelyből és a végbél környékéről a baktériumok könnyen bekeveredhetnek a húgycsőbe, és a hímvessző mozgása a hüvelyben még inkább segíti felfelé haladásukat. A szex utáni fertőzés megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy közösülés után minden esetben ürítsük ki a hólyagunkat, ez segít elkerülni az aktus folyamán esetleg oda jutott kórokozók gyors szaporodását.

2. A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása

A hólyaghurut elkerülése érdekében fontos, hogy megőrizzük az egészséges hüvelyflórát. Ha nem fordítunk kellő figyelmet az intimhigiéniára vagy éppen túlzásba visszük azt, esetleg hormontartalmú gyógyszereket szedünk vagy nem táplálkozunk egészségesen, nagyon könnyen felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya. Ezáltal csökken a hüvelyflórában található jótékony Lactobacillusok száma, meggyengülhet a kórokozókkal szembeni védekezőképesség, így könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek a hólyagba kerülve nagyobb eséllyel okozhatnak gyulladást.

3. Kevés folyadék

A rendszeres folyadékfogyasztás az egészségünk megőrzése mellett a hólyaghurut elkerülése érdekében is elengedhetetlen. Erősen ajánlott a napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvíz bevitele, ellenkező esetben csökken a vizeletürítések száma, ezáltal a kórokozóknak több idejük marad a húgyhólyag falán megtapadni és elszaporodni.

4. Klasszikus felfázás

A fentiek mellett pedig rendkívül fontos, hogy az időjárásnak megfelelően öltözködjünk, óvjuk az altestünket a lehűléstől. Ekkor ugyanis ezen a területen összeszűkülnek az erek, így romlik a húgyhólyag keringése is, ezáltal csökken azon sejtek száma, amelyek képesek felvenni a harcot a húgyúti kórokozókkal szemben.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a hólyaghurut vagy felfázás első, jellegzetes tüneteit, a gyakori vizelési ingert, a pisiléskor jelentkező csípő érzést enyhíti. Medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó, a patikában vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer. A medveszőlő régóta ismert gyógynövény, igazolt húgyúti fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.