A dinnyében azt szeretjük, hogy bármiféle sallang és körítés nélkül, frissen felvágva is csodás harapnivaló, ám néhány ízletes hozzávalóval megbolondítva, kreatívan tálalva még feledhetetlenebbé varázsolhatjuk ezt a sokoldalú gyümölcsöt.

Dinnyepizza

Hozzávalók

  • 1 egész görögdinnye (vagy egy olyan fél, amelyből le tudsz szelni egy szabályos kerek szeletet a héjával együtt)
  • 1 csésze natúr joghurt (vegánnal és tejessel is működik)
  • fél csésze félbevágott eper
  • fél csésze málna
  • fél csésze cseresznye
  • fél csésze kék áfonya
  • fél csésze gránátalma
  • méz vagy juharszirup ízlés szerint (ha a gyümölcsök elég édesek, elhagyható)

Elkészítés

A dinnyéből kanyarints egy szabályos kör alakú szeletet héjával együtt. Ezután következhet a joghurtos „pizzaszósz", majd a gyümölcsfeltétek ízlésesen elrendezve. Ha szeretnéd egy kicsit megédesíteni a remekművet, csurgass a tetejére mézet vagy juharszirupot. Voilà, kész is az egészséges, szemet gyönyörködtető gyümölcspizza!

Dinnyés-fetás tetrissaláta

Hozzávalók

Saláta

  • görögdinnye
  • zöld és sárga húsú dinnye
  • kígyóuborka
  • feta sajt (vagy annak vegán alternatívája)
  • retek
  • fekete vagy kalamata olajbogyó
  • lilahagyma
  • mentalevél
  • durva őrlésű só és bors

Vinegrett

  • fél csésze olívaolaj
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 2-3 ek méz
  • só, bors

Elkészítés

A saláta hozzávalóit a hagyma, az olívabogyók és a mentalevelek kivételével vágd egyforma méretű kockákra. A hagymát szeld vékony karikákra. A vinegrett összetevőit keverd jól össze.

Helyezd a kockákat egy nagy tálra, szórd a tetejükre a hagymát és az olajbogyókat, majd hintsd rá az öntetet. Utoló simításként szórj a saláta tetejére egy kis durva őrlésű sót, borsot, illetve aprított mentalevelet! 

Dinnyés-uborkás smoothie  

Hozzávalók

  • 1 csésze görög joghurt vagy annak vegán alternatívája
  • méz ízlés szerint
  • 1,5 csésze édes, zöld húsú sárgadinnye
  • 1 közepes méretű kígyóuborka
  • fél-egy evőkanál aprított mentalevél (elhagyható)
  • 1 csésze tört jég

Elkészítés

Az uborkát és a dinnyét hámozd meg, távolítsd el a magjaikat, majd vágd őket kockákra. A jég kivételével tégy minden hozzávalót a blender kelyhébe, majd turmixold őket össze. Add a keverékhez a jeget, és turmixolj rajta még egyet, hogy selymes, sima smoothie-t kapj!

Dinnyegolyó-saláta

Hozzávalók

  • görögdinnye
  • kantalupdinnye (sárga húsú)
  • gáliadinnye (zöld húsú)

Elkészítés

Ehhez a mókás finomsághoz nem kell mást tenned, mint félgömb alakú dinnyevájóval egyenlő arányban kiporciózni a háromféle gyümölcsöt egy dekoratív tálba. Ízlés szerint megbolondíthatod mentalevéllel, mézzel, juharsziruppal, citromlével, diófélékkel, illetve más gömb alakú gyümölcsökkel. 

Vegán görögdinnye-tonhal  

Hozzávalók

  • 1,5 kg görögdinnye
  • 5 g szezámolaj
  • 50 g szójaszósz
  • 2 g chilipehely
  • 2 g nori algapehely
  • 30 g semleges ízű olaj (pl. repce- vagy szőlőmagolaj)

Elkészítés

Vágd nagyobb kockákra a dinnyét, mint amekkora falatokat szeretnél, mivel sütés közben összezsugorodnak. A kockákat pácold be a szezámolajjal, a semleges ízű olajjal, a szójaszósszal, a chilivel és az algával, majd hűtsd a mixet minimum 6 órán keresztül.

Tedd félre a maradék páclevet, a marinált dinnyét pedig tepsire helyezett sütőpapíron szétterítve told be az előmelegített sütőbe és süsd 180 fokon 1-1,5 órán át.

Ha az erősebb ízeket szereted, adj a maradék páchoz még egy kis szójaszószt, fokhagymát és chilit, ezután forgasd ebbe, majd szezámmagba a vegán tonhalfalatokat!

Piás partidinnye

Hozzávalók

  • egy egész görögdinnye
  • egy üveg vodka (vagy bármilyen tömény alkoholos ital ízlés szerint)

Elkészítés

Pofonegyszerű a folyamat: fúrj egy akkora lyukat a dinnyébe, amekkorába befér a vodkásüveg nyaka, dugd bele a palackot fejjel lefelé, majd hagyd, hogy a gyümölcshús felszívja az alkoholos italt legalább 10-12 órán át- A dinnyét ezután tetszés szerinti formára vágd fel, majd tálald. Vigyázz, nehogy kiskorúak is hozzáférjenek ehhez a megtévesztő desszerthez!

Nyitókép: Shutterstock