Végre kiderült, növeli-e az agydaganat kialakulásának kockázatát a mobiltelefon

Forrás: Shutterstock -
agydaganat sugárzás mobiltelefon egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem növeli az agydaganat kockázatát egy húsz évet felölelő tudományos kutatás eredménye szerint  a mobiltekefon mindennapi használata - közölte az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) Joachim Schütz vezette kutatócsoportja.

A vizsgálatot 1996-ban kezdték Nagy-Britanniában: több százezer nő először 2001-ben, majd 2011-ben újra válaszolt egy sor kérdésre a mobiltelefon-használattal kapcsolatos szokásairól. Az első körben részt vevő 800 ezer nő közül 3300-nak lett később agydaganata, és ebben semmiféle szerepet nem játszott az, hogy mióta és milyen gyakran használtak mobiltelefont. Mivel a mobiltelefont - szemben más elektronikus eszközökkel - a fej közelében használjuk, évek óta kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ennek milyen hosszú távú egészségügyi kockázatai lehetnek.

Nem növeli az agydaganat kockázatát a mobiltelefon mindennapi használata Forrás: Shutterstock

Az IARC-kutatással kapcsolatban a német neurológiai társaság közölte: a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás nem elegendő ahhoz, hogy károsítsa a sejtmagokban az örökítő anyagot és rákot okozzon. A mobilok sugárzása még ahhoz sem elég, hogy a használó testhőmérsékletét növelje.

A vizsgálat készítői megjegyezték, hogy a mobiltelefonok legújabb generációinál a sugárzás mértéke már jelentősen alacsonyabb, így manapság a folyamatos mobilozás következtében valószínűleg ugyanakkora mértékű sugárzásnak vagyunk kitéve, mint a készülékek első és második generációja idejében, amikor még csak alkalmankánt használtunk mobiltelefont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.